A család a Gálilban (Galilea) fekvő Korazim Nemzeti Parkban kirándult, amikor rábukkant a leletre.

Korazimban egy, a polgári időszámítás szerinti III. és VI. század között fennálló zsidó falu romjai láthatók. A településen házakat, olajprést, mikvét (rituális fürdő) és díszes zsinagógát tártak fel a régészek. Ez utóbbit Korazim virágzásának idején, a IV. század végén emelték. A település a Hula-völgyet és a Kineret-tó völgyét elválasztó fennsíkon fekszik, így az ide látogatók csodálatos kilátásban gyönyörködhetnek.

A Jiccháki család

A somroni Hár Bráchából érkezett Jiccháki család a nemzeti park által szervezett kincskereső játékon vett részt, amikor egyik lányuk a rituális fürdő közelében valódi kincset talált. „Ősi bronzérméről beszélünk, mely előzetes vizsgálataink alapján a talmudi periódusra datálható, a polgári időszámítás szerinti V-VI. századra, mintegy 1500 évvel ezelőttre” – mondta Dekel Szegev, a nemzeti park igazgatója, aki egyben köszönetet mondott a lánynak és a családnak, amiért a leletet azonnal beszolgáltatták. A nemzeti park dolgozói kutatási célokból az Izraeli Régészeti Hatóságnak továbbítják az érmét.

Az érme

Az antikvitásban gyakori volt, hogy a városok maguk verték a saját pénzeiket. A Gálilban található zsidó települések, melyek a zsidóknak Jeruzsálem i. sz. 70-ben történt pusztulását követően otthont adtak, nem voltak kivételek e szokás alól. Korazim a második Szentély időszakának irataiban, illetve a keresztény Bibliában is feltűnik. A helyszínt a Talmud (Menáchot 85a) is említi, mint olyan területet, ahol kiemelkedő minőségű gabonát termesztettek. A helyszínen feltárt bazaltzsinagóga a Gálilban jellemző építkezési jegyeket mutatja. Belsejében faragott díszítés figyelhető meg, és felfedeztek itt egy bazalt trónszéket is, melyet Mózes trónusaként ismernek. A széken az adományozó neve olvasható. A nemzeti park különféle programokat kínál a látogatóknak, többek között régészek által vezetett, valódi feltárásban való részvételt. A szőlőprés mozaikpadlójának felfedezéséről korábban itt írtunk.

Korazim

Forrás: TOI