Mi történik Brémában?

Friedrich Bode evangélikus lelkipásztorként tevékenykedett Brémában az elmúlt 18 évben. A papi hivatás mellett azonban másra is volt ideje: az Izrael elleni bojkottot hirdető BDS-mozgalom aktivistájaként tevékenykedett, megalapította a Zöldpárt brémai alapszervezetét, legutóbb pedig egy neonáci rendezvényen szónokolt az alsó-szászországi Karlshöfében.  A Nemzeti Demokrata Párt (NPD) hírhedt zsidó- és Izrael-elleneségéről, illetve a nemzetiszocialista korszak iránti nosztalgiájáról, az Európai Parlamentben ülő képviselőjük pedig Irán támogatása mellett kötelezte el magát.

A Zöldpárt 2013-ban olyan tervezetet nyújtott be a német parlamentben, melynek szövege kísértetiesen hasonlított az NPD egy évvel korábbi, az izraeli termékek bojkottját szorgalmazó beadványára. Azt is szerették volna elérni, hogy a júdeai és somroni, zsidó tulajdonban álló üzemek termékeit megkülönböztető címkével lássák el. Érdekesség, hogy a tervezetet az a képviselőjük is támogatta, aki a párt által működtetett Heinrich Böll Alapítvány tel-avivi irodáját vezeti.

Az evangélikus egyház a rendezvényt követően eltiltotta Bodét az NPD által rendezett eseményeken való részvételtől, ám más szankciókat nem foganatosított.

A 77 éves Bode szerepelt a szélsőjobboldali Nordland TV egyik műsorában is, ahol Adolf Hitlert „brilliáns, eredeti embernek” titulálta, valamint támogatásáról biztosította Horst Mahler ismert holokauszt-tagadó neonáci aktivistát, akit meg is látogatott börtönében. Szimpátiáját fejezte ki Ursula Haverbeck iránt is, aki szintén a holokauszt-tagadásáért tölti szabadságvesztését.

A hivatalos evangélikus álláspontnál egyértelműbben fogalmazott Renke Brahms, az egyház vezető lelkésze egy rádióinterjúban: „Bode tevékenysége nem más, mint nyílt antiszemitizmus. A rasszista, zsidóellenes és neonáci eszmék ellentétesek a keresztény tanításokkal”.

A brémai evangélikus egyházközségben egyébként nem ez az első antiszemita botrány. Két évvel ezelőtt Volker Keller lelkész helyet biztosított egy Izrael-ellenes rendezvénynek az egyház közösségi épületében, mely során számos zsidóellenes kijelentés is elhangzott. Keller dicsérte az előadót, és önmagát is antiszemitának nevezte. Kellert ezt követően elbocsájtották hivatalából.

Bréma egyébként a BDS-mozgalom egyik legfontosabb központja, és az iráni rezsim is sikerrel tüzeli a város muszlim radikálisait, akik már többször fenyegették meg a helyi zsidó közösséget, amely azóta kiemelt rendőri védelmet kap.  A városban érzékelhető az antiszemitizmus, a katolikus egyházhoz tartozó, szintén nem kifejezetten zsidóbarát Pax Christi mozgalom is aktív Brémában.

A városban 900 éve élnek zsidók, a közösség jelenleg mintegy ezer tagot számlál.

zsido.com

Forrás: JPost