Távozott a nemzetközi katolikus békemisszió, a Pax Christi ausztriai elnöke, Manfred Schauer linzi megyéspüspök, mert szerinte a szervezetben erősödnek az antiszemitizmus új formái.

“Izrael bírálata olyan mértéket öltött, melyet antiszemitizmusként lehet csak értelmezni.” – indokolta döntését Schauer az Osztrák Katolikus Hírügynökségnek.

A püspök egy példát is hozott: a Pax Christi a közelmúltban Linzben rendezett konferenciát “A közel-keleti konfliktus és az Európai Unió szerepe” címmel. A konferencia díszvendége a Palesztin Autonómia ausztriai nagykövete, Szalah Abdel Safi volt. Izraeli részről senkit sem hívtak meg. Amikor a helyi hitközség elnöke, Anna Mitgutsch ellenvéleményét próbálta kifejteni az egyoldalú, Izrael-ellenes felszólalásokkal szemben, nem adták meg neki a szót, és durván szidalmazták. 

“Ez is az újfajta antiszemitizmus egyik megjelenési formája. A zsidó hitközség és a katolikus egyház vezetősége között egyébként jó a kapcsolat. Ha azonban a tagság szintjén vizsgáljuk a helyzetet, akkor már adódnak problémák. Az antiszemitizmus egyre erősödik, ezzel találtuk magunkat szemben a minap is.” – mondta Mitgutsch, a linzi katolikus egyházmegye lapjának nyilatkozva.

A Pax Christi felső-ausztriai elnöke, Christine Schacht szerint valóban hiba volt Izraelt ennyire sötét színben lefesteni, amiért elnézést kért a katolikus lapban, és a hitközséggel is szeretné tisztázni a dolgot. A felső-ausztriai tagszervezetet 1988-ban alapították a mauthauseni koncentrációs tábor területén, az evangélikus és a metodista egyházzal közösen, azzal a céllal, hogy “elhozzák a békét Izrael és Palesztina számára”.

A konferencia moderátora, és a szervezet alelnöke, Meinrad Schecknenleithner visszautasította az antiszemitizmusról szóló vádakat. “Csak Izrael Állam politikáját kritizáltuk. Ez még nem zsidóellenesség. A palesztin területek megszállását törvénytelennek tartjuk és ezt ki is mondtuk. A szót egy résztvevőtől sem tagadtuk meg, bár elég feszült volt a hangulat a teremben, ez igaz.” – mondta.

Izrael-ellenes Pax Christi megmozdulás Brémában

Scheuer püspök lemondó nyilatkozatában együttérzését fejezte ki az európai zsidó közösségekkel az egyre erősödő antiszemitizmus miatt. “Az antiszemitizmus minden formája szégyenletes, és a leghatározottabban el kell ítélni. Az egyház, a politika és a társadalom közös feladata, hogy felvegye a harcot a zsidóellenességgel. Úgy tűnik, sokan nem tanultak a történelemből, és nem fogták fel a holokauszt katasztrófáját. Ráadásul napjainkban az antiszemitizmus új formái is megjelentek.” – mondta. A megyéspüspök idézte Ferenc pápa szavait is, aki szerint “lehetetlen egyszerre kereszténynek és antiszemitának is lenni.”

A Pax Christi nemzetközi békemozgalomként indult a háború után, és elsődleges célja a Németország és Franciaország közötti ellenséges viszony javítása volt. Miután 1952-ben XII. Piusz pápa az egyház hivatalos békemissziójának nyilvánította a szervezetet, a Pax Christi jelentős növekedésnek indult. Napjainkban már 50 országban van jelen és 115 tagszervezetet működtet.

Az utóbbi időben egyre inkább az izraeli-arab konfliktus felé mozdult el a mozgalom érdeklődése, melyben határozottan a zsidó állam ellen foglalnak állást.  1999 és 2007 között Micháel Szábáh érsek, a jeruzsálemi latin patriarcha vezette a mozgalmat. Szábáh meggyőződése az volt, hogy a zsidók nem jogosultak saját államra a Szentföldön, a zsidó államiság keresztény támogatóit pedig eretnekséggel vádolta, “mert meggyőződésük nem egyeztethető össze a keresztény hittel”.

Manfred Schauer püspök

A Pax Christi részt vesz az izraeli áruk bojkottját hirdető felhívásokban, és olyan nemzetközi mozgalmakat is támogat, melyek tagadják Izrael létjogosultságát. Az Európai Uniót az Izraellel folytatott kereskedelmi kapcsolatok teljes befagyasztására próbálják rávenni, a Pax Christi Bank pedig a BDS mozgalom egyik fő pénzforrásaként üzemel.

Dr. Gerald Steinberg, az Izraelben működő külföldi civil szervezeteket megfigyelő jeruzsálemi NGO Monitor vezetője örömmel fogadta Schauer lemondását. “Ez egy fontos fordulópont. Először fordult elő, hogy a katolikus hierarchiában magas helyet elfoglaló személy nyíltan kritizálta a Pax Christi tevékenységét. A püspök az antiszemitizmusra hivatkozva mondott le posztjáról, s ez talán ráébreszti a Vatikánt arra, hogy ideje lenne átgondolni az Izrael-ellenes katolikus civil szervezetek szerepét az egyházban.”

Forrás: Israelnetz.com