Egy, a nácik által meggyilkolt műgyűjtő örökösei perelték be az Izrael Múzeumot, adja hírül a Times of Israel. A per tárgya nem más, mint a világ egyik leghíresebb és legdrágább hágádája, az ún. Madárfejű hágádá. A múzeum tagadja, hogy a rendkívül értékes, hétszáz éves hágádá Ludwig Marum leszármazottait illetné. A család visszautasította a múzeum állításait és néhány nappal pészah ünnepének beköszönte előtt pert indítottak az egyik legnagyobb izraeli múzeum ellen. Állításuk szerint a hágádá a nácik németországi hatalomátvétele idejében tűnt el, és most visszakövetelik jussukat.

 

Az embertestű és kampós csőrű madárfejjel ellátott alakokkal díszített hágádá a középkori németországi zsidó könyvművészet kiemelkedő és rendkívül értékes darabja, a legkorábbi ismert, és kétségkívül az egyik legizgalmasabb illusztrált hágádá. 1300 körül készült, valószínűleg Mainzban. A középkori Németország chászidéj Áskenáz nevű, szigorúan vallásos zsidó mozgalom rabbijai tiltották a konkrét emberábrázolást. E tilalom nyomán keletkezett több olyan kézirat is, melyben állatfejű emberek szerepelnek. Ez a technika egyébként a korabeli nem-zsidó művészetben is ismert volt. Érdekesség, hogy az illusztrátor kizárólag a zsidóknak rajzolt madárfejet, a nem-zsidók eredetileg arctalanok voltak, és csak jóval később egészítették ki arcokkal az ábrázolásokat. Az alakok fejükön csúcsos, gombban végződő zsidókalapot (Judenhut) hordanak, mely a korabeli németországi zsidók kötelező viselete volt. A képek, ahogyan az sok, nem-zsidó kézirat illusztrációinál is megfigyelhető, nem egyszerűen ábrázolják a leírtakat, hanem sokszor többletinformációt is szolgáltatnak. A kézirat 1946 óta tartozik a Jeruzsálemben található Izrael Múzeum (illetve egyik elődje, a Becálel Nemzeti Múzeum) gyűjteményébe.

„A Madárfejű hágádá a világ egyik leghíresebb középkori zsidó kézirata”

– mondta Michelle Margolis, a Columbiai Egyetem judaika könyvtárának vezetője. 

„A jellegzetes – középkori zsidókalapot viselő – madárfejű zsidók a művészettörténészek, a tudósok és a nagyközönség érdeklődésére egyaránt számot tart nemzedékek óta.”

A manhattani állami bíróságnál indított per szövege szerint a hágádá valójában Ludwig Marum örököseinek tulajdona. A pert az egykori tulajdonos unokái indították, akik közül három holokauszt-túlélő. Az egyedülálló műalkotás 1910-ben került a németországi Karslruhéban élő, jogászként majd politikusként tevékenykedő Marum tulajdonába. Marum egyike volt annak a kevés zsidónak, aki a német parlamentben szolgált a nácik hatalomra emelkedése idejében. A Harmadik Birodalom éles kritikusaként 1933-ban letartóztatták és a következő év áprilisában meggyilkolták a kislaui koncentrációs táborban. Marum a náci gyilkológépezet és ezzel a holokauszt egyik legkorábbi áldozata volt.

Az Izrael Múzeum az 1980-as években Ludwig Marum azóta elhunyt lánya, Elisabeth Lunau ismételt kérésének nyomán táblát helyezett el a kiállított hágádá mellett, melyen az áll, hogy a könyv a náci korszakban a Marum család tulajdonában állt, ám azóta már a múzeum tulajdonába került. A családtagok ez utóbbi állítást tagadják és 2016 óta követelnek a múzeumtól pénzbeli kártérítést jogos örökségük jogtalan tulajdonlása miatt. Állításuk szerint a hágádát az Izrael Múzeum egyik elődje, a Becálel Nemzeti Múzeum vásárolta meg 600 dollárért, a család beleegyezése nélkül egy szerintük erősen megkérdőjelezhető adásvételi szerződéssel.

A Madárfejű hágádá jelenleg becslések szerint tízmillió dollárt ér.

Hágádákkal kapcsolatos cikkeink

 

A háborús hágádáktók a kinetikus hágádáig – több ezer kézirat kerül kalapács alá

Mi volt a közös az I. világháborús német és angol hadseregben? Mindkettő nyomtatott hágádát a zsidó katonáknak. A jeruzsálemi Kedem Aukciósház különleges kiállítást szervezett a közelgő peszách ünnepe előtt. A tárlaton több ezer különleges hágádát bocsájtottak közszemlére. A kiállított darabok között a világ legkülönbözőbb tájairól származó ősi kéziratok és modern művészeti alkotások is megtalálhatók. A … Olvass tovább

 

 

Címlapkép: Wikipédia