„Lehet bármilyen fejlett az MI, az önálló gondolkodást, az önálló erkölcsi, lelkiismereti elemet nem lehet kivenni ebből a rendszerből, mert akkor a sok információ nem az előnyünkre, hanem a hátrányunkra válik.” – állítja Köves Slomó rabbi az Egység 107. számában megjelent interjújában, amelyben többek között arról is beszél: morális kérdésekben egy szúnyog is fejlettebb a mesterséges intelligenciáknál.

A Hohmecoló rovatban az antiszemitizmus 21. századi formáit járjuk körül, melynek gyökerei a szovjet múltból erednek. Ennek kapcsán a bojkott mozgalomról és Izrael pr-járól kérdezzük Gulyás Virág self-branding szakembert, aki szerint a legnagyobb veszélyt az jelenti, hogy „egy generáció nő fel a BDS hatása alatt, ami semmi máshoz nem vezet, mint Izrael-elleneséghez és zsidógyűlölethez.”

Oberlander Báruch rabbi írásából a strasshofi transzportok sorsával ismerkedhetünk meg. Kile rovatunkban olvashatnak a Maimonidesz gimnáziumról, a Szentendrén bővülő zsidó életről és a CEDEK szeretetszolgálat népkonyhájának nevet adó Weiss Manfréd életéről is.

***

Az újságot megvásárolhatja az EMIH Keren Or Központjában (1052 Bp., Károly krt. 20.), vagy a Kóser Piacon (1075 Bp., Dohány utca 36.) Ha nem szeretne semmiről sem lemaradni, akkor fizessen elő a magazinra a fizetes.zsido.com oldalon.

 

Az Egység Magazin archívuma itt található

Megszakítás