Repce- és szójaolajat kevernek az olívához és ezzel az olcsóbb termékkel sok zsidót megkárosítanak – írja a JTA.

 

Magyarországon a legtöbben gyertyákat gyújtanak hanukakor, de Izraelben sokan olívaolajat használnak az ünnepen.

Bölcseink szerint a gyertya és bármilyen, szépen égő olaj megfelel a célnak, ám az olívaolaj a legalkalmasabb a micva teljesítésére, mert a hanukai csoda is olívaolaj által valósult meg, és a jeruzsálemi szentély menórájában is olívaolajat használtak.

Aki még ennél is tovább akar menni, az ügyel arra, hogy ne az olcsó, hanukai gyújtásra ajánlott, gyenge minőségű olajat vásároljon, hanem olyat, ami emberi fogyasztásra is alkalmas. És itt jön a probléma: sajnálatos módon, az így megjelölt, elvileg kiváló minőségű hanukai olajok egy része közönséges hamisítvány, aminek eladásából nagy haszonra tesznek szert a csalók.

A Jeruzsálemben élő Ohád Dávid a lehető legtökéletesebb módon szereti megtartani a hanukai előírásokat, ezért ő még arra is ügyel, hogy az extraszűz, hidegen sajtolt olívaolajok közül is a legmagasabb minőségűt vásárolja meg. Idén a számos díjat elnyert, igazi ínyencségnek számító Midnight Coratina fajtából szerzett be három palackkal, melyet egy kis cég, a Ptora állít elő. Ehhez a fajtához éjszaka szüretelik az olajbogyót és természetesen jól megkérik az árát: egy félliteres palack 165 sékelbe (16 500 forint) kerül. A Dávid család azonban nem fogja megkóstolni a Láchis régióban készült, „közepesen testes, zöld gyümölcsök, levelek és füvek aromáját felidéző” különlegességet: az olaj a hanukiába került, hogy nyolc napon át abból táplálkozzanak a mécsesek.

„A vallási előírások tulajdonképpen nem követelik meg az olívaolaj használatát hanukakor, de a mi közösségünkben mindenki így tesz. Aki csak megteheti, 100%-os, tiszta olívát szerez be, ami elég sokba kerül. Mégis minden évben egyre többen váltanak gyertyáról olajra” – magyarázza Ohád.

A növekvő keresletre válaszul egyes gyártók különböző növényi olajok keverékét forgalmazzák hanukai olívaként, megtévesztve ezzel a vásárlókat. Így ugyan lejjebb viszik az árat, de becsapják az embereket, akik abban a hitben öntik az olajat a hanukiájukba, hogy azt akár az egykori szentélyben álló menórában is fel lehetett volna használni.

„Hatalmas a kísértés a csalásra. Az izraeli hatóságok rendszeresen végeznek vizsgálatokat hanuka előtt. Sok gyártó akár 50%-ban szója- vagy repceolajat kever az olívához. A rajtakapott cégeket bírsággal sújtják, de nem úgy tűnik, hogy ennek elrettentő ereje lenne” – mondta Mose Biegel rabbi, kósersági szakértő.

Ohád szerint egyetlen módja van a csalók elleni védekezésnek: „Különleges, prémium márkát kell vásárolni, kerül, amibe kerül, mert ott bizonyosan azt kapjuk, ami a palackra van írva. Ezek a cégek nem trükköznek, náluk a kiemelkedő minőség a legfontosabb. A gyártási folyamat teljesen átlátható, számukra a vevők bizalma mindenek felett áll” – meséli Ohád, aki egy családi kirándulás során fedezte fel az üzemet, mely Szdé Mose mosáv mellett működik, nem messze Kiriját Gáttól. A régészeti feltárások azt bizonyítják, hogy évezredek óta termelnek és sajtolnak olívát a környéken. A Ptora szakemberei ökológiai szempontokat figyelembe véve, vegyszerek nélkül és minimális öntözéssel termesztik az olajbogyót. A kisajtolt olajat három hónapig fahordókban érlelik, s csak ezt követően palackozzák. Az érdeklődőket szívesen végigvezetik a gyártósoron, minden munkafolyamat megtekinthető. A csalás tehát ki van zárva.

Az olíva egyébként Izrael egyik szimbóluma, sőt az ország hét szent növényének egyike. Az izraeli olívaolaj azonban, mint sok más izraeli termék, sokkal drágább, mint a külföldi. Ameddig egy liter izraeli, extraszűz olívaolaj ára 30 sékel (3000 forint) körül mozog, addig az európai változat ennek mindössze a felébe kerül. A belső piac védelmében Izrael magas vámot ró ki a külföldről behozott olajra, melynek ára így nem sokkal alacsonyabb, mint az Izraelben készültté. Hozzá kell tenni azt is, hogy sok izraeli, aki egyébként mindent megtesz, hogy a lehető legolcsóbban tudjon vásárolni, és elsősorban interneten keresztül, külföldről rendel szinte mindent, az olívaolaj és a bor esetében kivételt tesz és az Izraelben előállított termékeket preferálja.

Az egyre növekvő keresletre egyre nagyobb kínálat a válasz. Évente 30 000 tonna olívaolajat forgalmaznak Izraelben, melyből 18 000 tonna hazai termék. Összehasonlításképpen: 1990 és 2010 között mindössze 5000 tonnát termeltek évente az izraeli gazdák. Az elmúlt évtizedben ez 16 000 tonnára nőtt, tavaly pedig elérte a 18 ezret.

Ez igen kimagasló mennyiség. Egyiptomban, mely 47-szer nagyobb területen fekszik, mint Izrael, évi 20 ezer tonna olívaolajat állítanak elő. Olaszországban évi 340 ezer tonna készül, a rekorder pedig Spanyolország, évi 1.7 millió tonnával.

„A növekvő kereslet és az izraeli termékek iránti vonzódás miatt jövedelmező üzletág ez. Hanuka nemcsak a fény ünnepe, hanem az izraeli olívaolajé is. Minden évben egyre több olajat adunk el és hanuka előtt különösen jól megy az üzlet” – mondja Cháná Askenázi, a Jeruzsálemi Olaj cég tulajdonosa, mely Bét Chánán mosávban működik, Rison Lecion mellett. „Azt nem tudom, hogy a hanuka előtt vásárolt termékeinkből mennyi végzi a hanukiákban, de az biztos, hogy népszerű ajándék lett prémium olívát vásárolni” – tette hozzá.