Kedd délután egy izraeli állampolgárságú beduin merénylő oltotta ki négy ember életét a Negev fővárosaként is ismert nagyvárosban, Beer-Sevában. Hármat megkéselt, a biciklijén haladó Krivitski rabbit pedig gépkocsijával gázolta halálra. Végül egy buszsofőr próbálta megadásra bírni pisztolyával, ám valamiért nem adott le lövést a késsel hadonászó terroristára, aki végül ráugrott, ám ekkor egy járókelő önvédelmi fegyveréből három lövést adott le rá és megölte – olvasható a szomorú hír a Chábád oldalán.

 

Emanuel (Mannie) Fabian on Twitter: “Video shows the assailant who allegedly rammed and stabbed to death at least four people in Beersheba being shot by passersby.https://t.co/7cdCrMEXeU pic.twitter.com/gmuuQKrPrn / Twitter”

Video shows the assailant who allegedly rammed and stabbed to death at least four people in Beersheba being shot by passersby.https://t.co/7cdCrMEXeU pic.twitter.com/gmuuQKrPrn

 

A merénylő ismert volt a rendőrség és a titkosszolgálat előtt: korábban négy évet ült börtönben, mert megpróbált az Iszlám Állam terrorszervezethez csatlakozni és uszító beszédeket tartott a mecsetben. Komoly kérdéseket vet fel, hogy miért nem követték jobban figyelemmel a Beer-Sevához közeli beduin településen, Hurában élő férfit, ahogy az is, hogy a mentőszolgálat miért ért csak nagy késedelemmel a helyszínre. Az egyik áldozat esetében negyven percet várakoztak a mentőautóra. További hullámokat vert, hogy a hősiesen viselkedő – és a rendőrség munkáját elvégző – járókelőnek a rendőrök nem adták vissza a kihallgatás után a fegyverét és lekezelően bántak vele. Végül miniszteri beavatkozásra volt szükség az ügy megnyugtató rendezéséhez.

Mose Krivitski rabbi a Chábád-mozgalom küldöttjeként

Az ötven éves Mose Krivitski rabbi Beer-Sevában élt, ahol a Náchál Beká városnegyedben szolgált a Chábád-mozgalom

Rabbi Moshe Krivitski

küldöttjeként. Zsinagógát vezetett és ingyenkonyhát működtetett a rászorulók számára. Feleségével, Mirjámmal négy gyermeket neveltek.

„Rendkívül nemes lelkű ember volt, egész életében csak másoknak akart segíteni. Minden egyes nap ő intézte az élelmiszersegély kiosztását a nélkülözők számára és az évek során több ezer adag ételt juttatott a Kolel Chábád konyháján megjelenőknek. A koronajárvány miatt jelentősen megnőtt a rászorulók száma, ő pedig megsokszorozta az erejét, hogy mindenkin segíteni tudjon”

– mondta Sálom Duchman rabbi, a Kolel Chábád igazgatója.

»Ő volt a legnagylelkűbb és legtöbb együttérzéssel bíró ember, aki valaha ismertem. Azért imádkozom, hogy az általa végzett jótékonysági munka érdemében vigasztalást nyerjen a családja és a közössége”

– tette hozzá.

A Beer-Sevában működő Chábád-intézmények vezetője, Zálmán Gorelick rabbi a következő szavakkal emlékezett meg kollégájáról:

„Szerény, magát a a többiek mögé helyező ember volt. Mindenki nagy szeretettel volt iránta. Teljes egészében a közösségének szentelte magát. Nehéz feldolgoznunk ezt a szörnyű tragédiát. A közösség tagjai úgy emlékeznek majd rá, mint aki minden körülmények között kiállt értük, és mindig kedves mosollyal fogadott mindenkit.”

A rabbi mellett életét vesztette a három gyermeket nevelő Dorisz Jáhbász (49), a szintén háromgyermekes Lora Jicchák (43) és a 67 éves Menáchem Jechezkél. Az áldozatokat a mai nap során helyezik végső nyugalomra.

A tegnapihoz hasonló, súlyos merényletre legutóbb 2016-ban került sor a tel-avivi Szárona bevásárlóközpontban, ahol egy arab terrorista négy embert gyilkolt meg. A hatóságok attól tartanak, hogy a tíz nap múlva kezdődő és egy teljes hónapon át tartó muszlim ünnep, a rámádán során jelentősen megnövekedhet a terrorfenyegetettség az országban.

Címlapkép: twitter képernyőkép