Az Észak-Izraelben fekvő Meron-hegyre az elmúlt években akár félmillióan is ellátogattak a misnai bölcs, Simon bár Jocháj rabbi halálozási évfordulóján, amely idén május 18., szerda este kezdődik.

Tavaly, a rendezvény vége felé a kijárathoz vezető keskeny, lejtős sikátorban feltorlódott a tömeg, az emberek egymásra zuhantak, pánik alakult ki, ráadásul egy rendőrségi barikád a lejtő alján nehezítette a menekülést. Az eredmény: 45 halott, köztük sok gyerek.

A tragédia miatt ebben az évben csak 16 ezer embert engednek a helyszínre, őket is korlátozott időtartamra, továbbá lebontottak számos engedély nélkül emelt és a biztonságos ünneplést veszélyeztető épületet a helyszínen. A rendezvény biztonsági szakértője azonban benyújtotta a lemondását, mert úgy érezte, hogy nem fogadják meg a tanácsait – tudósít a Haaretz.

Kfir Málká szerint Meron továbbra sem alkalmas tömegrendezvények lebonyolítására. A szakértő nehezményezte, hogy a döntéseket külső érdekek és politikai megfontolások is befolyásolják.

Málká tapasztalt biztonsági tanácsadónak számít, aki korábban hasonló, nagy tömegeket megmozgató rendezvényeken dolgozott. Néhány hónapja bérelték fel, hogy tanácsot adjon a rendezvénnyel kapcsolatban. Feladata elsősorban az volt, hogy a távozó vallásügyi miniszter, Mátán Káháná által kinevezett Cviki Teszler nyugalmazott rendőrtisztnek, a rendezvény felelősének segítsen. Közreműködésével számos új szabály bevezetéséről döntöttek. Málká figyelmeztett, hogy a helyszín infrastruktúrája rettenetes állapotban van, és nem áll készen arra, hogy fogadja akár csak azt a 16 ezer embert, akiknek a belépését idén engedélyezik.

Idén csak jeggyel lehet részt venni a meroni zarándoklaton

A tavalyi tragédia miatt szigorúan korlátozzák a lág báomeri ünnepséget.

Avi Blumenthal, a zarándoklatot szervező hivatal szóvivője elmondta, hogy a szakértő a hegyen lévő infrastruktúra két hónappal ezelőtti állapotával kapcsolatban fejezte ki aggályait, ám azóta jelentős fejlesztések történtek, illetve mindenben követik a tőle kapott tanácsokat. Málká nem kívánt reagálni az elhangzottakra.

A rendőrség arra számít, hogy a résztvevők számának korlátozása ellenére több tízezer, sőt százezer ember érkezhet Meronba és a főbejáratot megkerülve vagy hamisított jeggyel lépnek be a területre. Emellett feltételezhető, hogy sokan nem tartják be a négyórás tartózkodásra jogosító időkeretet. A rendőrség azt is közölte, hogy az elmúlt napokban már több rongálásra is sor került a helyszínen.

Vasárnap a rendőrség északi körzetének parancsnoka, Simon Lávi vezető rendőrtisztekkel és a rendezvény szervezőivel járta be a helyszínt. Teszlert testőrök kísérték, mivel szélsőséges hárediek megfenyegették őt a résztvevők számának korlátozása miatt.

A zarándoklat lebonyolításában több hivatal, többek között a rendőrség, a Vallásügyi Minisztérium és a Közlekedési Minisztérium is részt vállal. Káháná azonban hétfőn azt mondta, hogy a végső felelősség őt terheli.

„Arra a kérdésre, hogy ki a felelős a zarándoklatért, az a válaszom, hogy én”

– mondta a helyszín bejárása után.

„Én irányítottam az esemény előkészületeit. Ez egy kivételes év. A tavalyi események súlyos árnyéka vetül ránk, ezért a zarándoklatot előkészítő szervek felett a vizsgálóbizottság gyakorol ellenőrzést. Idén kétszer olyan elővigyázatosnak kell lennünk, mint máskor. Arra kérem a lakosságot, hogy értse meg: idén kivételesen szigorú biztonsági intézkedéseket kell foganatosítanunk”

– tette hozzá a miniszter.

A korlátozások egyike, hogy a korábbi évekkel ellentétben, amikor a különböző haszid közösségek mintegy 25 különböző máglyát lobbantottak lángra, idén csak egy központi máglya meggyújtását engedélyezik.

A hatóságok 8 ezer rendőrrel és határrendésszel, továbbá helikopterekkel, drónokkal és kamerákkal készül a tömeg érkezésére.

A korábbi évekkel ellentétben, amikor a tömeg irányítását a rendőrség végezte, idén a rendezvény szervezői a felelősek a résztvevők számának korlátozásáért. A rendőrség közölte, hogy csak olyan esetekben lépnek közbe, amikor erőszakra van szükség ahhoz, hogy a résztvevők elhagyják a helyszínt.

Lerombolták a Meron-hegyen álló illegális építményeket

A kormány a tavalyi tragédia hatására sokat dolgozott a helyszín biztonságosabbá tételén.

Ahogy megírtuk, idén kizárólag a Közlekedési Minisztérium által kiállított buszjegy bemutatásával lehet belépni a helyszínre és csak négy órát lehet ott tartózkodni. Az autóbuszok az ország minden pontjáról szállítják a résztvevőket, személygépkocsival nem is lehet majd Meron közelébe jutni. Minden résztvevő kap egy karkötőt, melynek színe a belépés idejét tükrözi. Az autóbuszok visszafelé is sűrű menetrend szerint közlekednek majd, hogy hazaszállítsák az embereket a helyszínről.

A rendőrség közölte, hogy minden eszközt bevet annak érdekében, hogy a buszok csak azután hagyják el a helyszínt, ha az összes zarándok, akinek lejárt a látogatási ideje, felszállt a járműre. Aki négy óra elteltével nem hajlandó távozni, azt akár erőszakkal is eltávolíthatják.

Lávi elmondta, hogy a rendőrség figyelemmel kíséri azon radikális csoportok tagjait, akik tiltakoznak az idei intézkedések ellen és veszélyeztethetik a zarándoklat biztonságát. Az elmúlt napokban a rendőrség már több embert őrizetbe vett, akik megrongálták az infrastruktúrát a helyszínen. Két másik férfit azért tartóztattak le, mert hamis jegyeket árultak a rendezvényre.

„Az ehhez hasonló próbálkozások kárt okoznak a résztvevőknek, akiktől kölcsönös felelősségvállalást várunk el. Azokra, akik megpróbálják megzavarni a rendezvényt, a törvény teljes szigorával sújtunk le”

– mondta Lávi.