A kormány a tavalyi tragédia hatására sokat dolgozott a helyszín és a lág báomeri zarándoklat biztonságosabbá tételén. E program keretében rombolták le a hegyen álló 63 illegális építményt és egyéb szerkezetet – tudósít az Arutz7.

Ezen a héten az utolsó, engedély nélkül emelt épületet is lebontották, amely az Or Rásbi jesivának adott otthont. Az illegálisan emelt szerkezetek közterületen feküdtek, és az új, biztonságosabb lebonyolítást lehetővé tevő terv megvalósíthatóságát akadályozták volna. Az Or Rásbi jesiva épülete például azon a helyen állt, ahova a kohénoknak fenntartott területet tervezték. A kohénok, az egykori jeruzsálemi Szentélyben szolgáló papok leszármazottai ugyanis a zsidó vallásjog szerint nem mehetnek temetőbe, illetve sír közvetlen közelébe.

A meroni tragédia áldozatának üzenete

Bár tavaly a járvány miatt elmaradt az ünnepség, idén száz­ezren érkeztek Meronba.

A bontási határozatot az ítélőtábla határozata alapján hajtották végre. Bár a tulajdonosok tiltakoztak és fellebbeztek is az ítélet ellen, a kerületi bíróság határozottan különleges fontosságú közügynek ítélte a helyszín megtisztítását. Tavaly lág báomerkor – az ómerszámlálás 33. napján, a Meronban eltemetett Simon bár Jocháj rabbi halálozási évfordulóján – 45 ember vesztette életét az ingatag építmények és a túlzsúfoltság következtében.

Az elmúlt év során lerombolt 63 épület jelentős része nemcsak illegális volt, de komoly veszélyt is jelentett. A tereprendezés mellett a biztonsági intézkedések közé tartozik az, hogy – ahogyan arról korábban beszámoltunk – idén csak előre megváltott jeggyel lehet látogatni a hegyet és a jegyek korlátozott időtartamú tartózkodásra jogosítanak fel. Úgy tűnik azonban, hogy vannak, akiket a tavalyi tragédia emléke sem rémít meg. Egyes haszid közösségek azon serénykednek, hogy a jelenleg megengedettnél jóval több, két-háromszor annyi ember juthasson fel a hegyre a jövő héten szerda este kezdődő lág báomer ünnepén. Ennek érdekében a kárlini hászidok még egy építészt is felbéreltek, abban a reményben, hogy „kedvezőbb” véleményt kapnak, tudjuk meg az Aurtz7 oldalról.

Dávid Joszef rabbi, a Tóratudósok Tanácsának egyik tagja viszont éppen ellenkezőleg, arra szólított fel mindenkit, hogy tartsák magukat távol Merontól. Beszédében apjára, a szfárádi zsidóság néhai vezetőjére, Ovádjá Joszef rabbira hivatkozott:

„Nagyon szépen kérek mindenkit, hogy idén ne utazzon Meronba. Újra és újra megismétlem: kérek minden egyes izraelit, hogy idén ne utazzon Meronba. Mindannyian tudjátok, hogy áldott emlékű apám és mesterem soha nem hitt abban, hogy a nemzedékünkben mindenkinek Meronba kellene utaznia. Kétségtelen, hogy a zarándoklat szent alapokon nyugszik… De ne felejtsük el, hogy mi történik az úton – nyolc órás várakozási időre lehet számítani még érkezés előtt, elúszik az egész nap, ez lenne az, amit Simon bár Jocháj rabbi akart? Ilyen időpazarlást, amikor [ugyanazt az időt] tóratanulásra is használhatnák? Talán nem szeretné jobban a Rásbi, ha az aznapi tóratanulásunkat az ő lelkének emelkedésének szentelnénk?… Miért van egyáltalán szükség erre a kiruccanásra?”

A politikus rabbi

Néhány nappal ezelőtt, chesván hónap 3-án (ebben az évben okt. 21.) emlékeztünk meg a néhai szfárádi főrabbi, korunk egyik legkiemelkedőbb tóratudósa és legnagyobb hatású vallási vezetője, Ovádjá Joszef rabbi halálának hetedik évfordulójáról. A Bagdadban született, még az államalapítás előtt Izrael Földjére érkezett, rettenetes szegénységben nevelkedett rabbi vallási vezető szerepe mellett politikai szereplést is vállalt. Szókimondása … Olvass tovább

Joszef rabbi bírálta a kormányt, mert szerinte – bár mindent megtettek az újabb tragédia megelőzése érdekében, de „tudjuk, hogy az Ég nem támogatja őket”, ezért nem lehet tudni, hogy mire számítsunk. Végezetül hozzátette:

„Apám nem egyszer mondta nekem, hogy soha nem töltötte a lág báomert Meronban. Hála Istennek én sem, apámtól örökölt hagyományként. Néhányszor egy évben odamenni és imádkozni – miért ne? De éppen ezen a napon? Jobb, ha nem.”

Megszakítás