És szólt az Örökkévaló Mózeshez, mondván: Parancsold meg Izrael fiainak és mondd nekik: Áldozatomat, kenyeremet, tűzáldozataim szerint, kellemes illatul számomra, őrizzétek meg, hogy bemutassátok nekem a maga idejébe… És egy tized éfá lánglisztet ételáldozatul, elegyítve egy negyed hin törött olajjal. (4Mózes 28:1-2, 5)

A Pinchász hetiszakasz második része a különféle áldozatokkal foglalkozik: égő (állat-)áldozatokkal, ünnepi áldozatokkal, illetve délutáni felajánlásokkal. A magyar lángliszt kifejezés nagyon finomra őrölt lisztet jelent, és arra utal, hogy ilyen jellegű lisztet hoztak a Szentélyben áldozat gyanánt, ahogyan azt a Tóra egy korábbi fejezetében, a harmadik könyvet nyitó Vájikrában olvashatjuk:

Ha valamely személy áldoz ételáldozatot az Örökkévalónak, lángliszt legyen az ő áldozata; öntsön rá olajat és tegyen rá tömjént. És vigye el azt Áron fiaihoz, a papokhoz; és ez markoljon abból tele markával, lánglisztjéből és olajából, minden tömjénével együtt, és füstölögtesse el a pap annak illatrészét az oltáron, kellemes illatú tűzáldozat az az Örökkévalónak. Ami pedig megmarad az ételáldozatból, az Ároné és fiaié; szentek szentje az Örökkévaló tűzáldozataiból. (3Mózes 2:1-3)

A lisztáldozat neve korbán mincha – ajándék áldozat, mivel ezt nem kötelező jelleggel, hanem önkéntesen ajánlották fel az Örökkévalónak. Nagyon finomra őrölt lisztből, olívaolajból és tömjénből állt. A kohén (vagyis a papi család egy férfi tagja, aki szolgálatot teljesített a jeruzsálemi Szentélyben) háromujjnyit markolt fel a lisztből, és ezt elégették. A maradék liszt a kohénokat illette.

A hetiszakaszunk szól a rendes hétköznapi minchaáldozatról (melynek emlékét a délutáni mincha ima őrzi), és egyéb, különleges napokon hozott áldozatokról, melyek szintén tartalmaztak különféle mennyiségű lánglisztet: szombat, ros chodes (újhold), peszách, sávuot, valamint az őszi ünnepek: ros hásáná, jom kipur és szukot.

A liszt kapcsán – bár az oltárra nem kerülhetett volna, hiszen csak kovásztalan kenyér kerülhetett oda -, egy zsömlét ajánlunk:

Hárommagos zsömle

Párve, tojásmentes

1 kg teljes kiőrlésű liszt

1 kocka élesztő, vagy 4 ek. instant szárazélesztő

1 ½ ek. só

2 ek. szezámmag

2 ek. kerti katicavirág-mag (feketemag)

1 kk. köménymag

4 ek. olívaolaj

2 pohár víz

Az élesztőt egy pohár vízben feloldjuk. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a száraz hozzávalókat, majd az olajat, az élesztős keveréket és a maradék egy pohár vizet. Kissé összekeverjük a folyadékot annyi liszttel, hogy sűrűn folyó masszát kapjunk. Konyharuhával letakarjuk, és fél órán át kelesztjük a keveréket, majd belegyúrjuk a többi lisztet is, és megdagasztjuk a tésztát. Nagy gombócot formálunk a megdagasztott tésztából, kissé megolajozzuk, és ismét letakarva kelesztjük 30-40 percen át, amíg a duplájára növekszik. Ekkor a tésztát 18 darabra osztjuk, és a két tenyerünk között minden egyes darabból gombócot formázunk. Két sütőlapot kibélelünk sütőpapírral, egyenletesen elhelyezzük rajta a tésztagombócokat, majd további 20 percen át kelesztjük a zsömléket. Eközben a sütőt felmelegítjük 180 fokra. A zsömléket villával egy-két helyen megszúrjuk, majd a forró sütőbe helyezzük, és 20 perc alatt készre sütjük.

Megszakítás