Magas rangú Facebook-delegáció tárgyal Izraelben arról, hogyan lehetne megfékezni a terrorpárti uszítást a világ legnagyobb közösségi oldalán. A cég mindeddig hárította a problémát.

Kisebbfajta csoda lenne, ha áttörés történne azokon a tárgyalásokon, amelyeket a világ legnagyobb közösségi oldalának vezetői folytatnak a héten a zsidó államban a kormányzat képviselőivel a palesztin szélsőségesek és szimpatizánsaik online ténykedéséről. A Facebook részéről Joel Kaplan, a cég globális közpolitikai alelnöke, a Fehér Ház korábbi helyettes stábfőnöke és Monika Bickert termékpolitikai vezető, a cég terrorizmusellenes főnöke vesz részt a megbeszéléseken.

“A célunk az, hogy bővítsük az együttműködést a gyűlöletkeltés megfékezéséért, a terrorizmusra és gyilkosságra való felszólítás ellen” – hangsúlyozta a tárgyalások beharangozásakor Benjamin Netanjahu, aki szerint a terrorista csoportok arra használják az internetet, hogy ártsanak az emberiségnek. “Mi viszont elkötelezettek vagyunk abban, hogy harcolunk ez ellen, úgyhogy üdvözöljük az együttműködést. Vagy legalábbis az együttműködés szándékát, amit a Facebook demonstrált, reméljük, ez jobb eredményekhez is fog vezetni” – utalt a korábbi feszültségekre az izraeli miniszterelnök.

A Facebookot és más szociális médiát évek óta bírálják izraeli vezetők, amiért megtűrik a nemegyszer konkrét terrortámadásokba torkolló agresszív zsidó- és Izrael-ellenes uszítást oldalaikon, illetve hol túl későn, hol túl egyoldalúan, szelektíven tartják magukat gyűlöletkeltés-ellenes irányelveikhez. Utoljára Gilad Erdan belbiztonsági miniszter kritizálta Mark Zuckerberget, a cég alapítóját, mert szerinte a Facebook akadályozta a rendőrséget egy palesztin terrorista által halálra késelt izraeli tinédzser, Hallel Yaffa Ariel tetteseinek elfogásában. Erdan úgy fogalmazott, hogy emiatt Zuckerbergnek is “vér tapad a kezéhez“, hiszen az elkövető előtte hónapokig kérkedett a Facebookon azzal, hogy szívesen meghalna a “palesztin ügyért.”

Erdan, aki szerint a korábban “pozitív forradalmat” jelentő Facebook a terrorizmus és az Iszlám Állam felbukkanása óta “szörnyeteggé változott”, fel is szólította akkor az izraelieket, hogy árasszák el Zuckerberget üzenetekkel, amelyben hatékonyabb fellépést várnak a terrorizmussal szemben. Néhány hónapja pedig arról érkeztek hírek, hogy öt, palesztin terror által meggyilkolt áldozat családja egymilliárd dollárra perelte be a céget, amiért az szerintük “tudatosan” segítette a Hamász online kommunikációját, tagtoborzását, a merényletek eltervezését és végrehajtását.

Ayelet Shaked igazságügy-miniszter is felvetette, hogy a Google-t és a Faceboook-ot is felelőssé kell tenni, ha az oldalain erőszakos bűncselekményekre szólítanak fel, Erdannal együtt pedig egy olyan törvényen dolgoznak, amely bírósági végzés alapján lehetővé tenné az “offenzív tartalom” eltávolítását a közösségi oldalakról, illetve meg is akadályozná az ilyen tartalmak, üzenetek nyilvános elérését. A Facebook azonban mindeddig ellenállt az ilyen javaslatoknak, mondván, “az egész világon, Izraelben is együttműködik a biztonsági szervezetekkel és politikai döntéshozókkal annak érdekében, hogy az emberek megtanulják biztonságosan használni a Facebookot.”

A cég állítása szerint “platformunkon nincs helye az erőszakot, közvetlen fenyegetést, terrorizmust, vagy verbális abúzust bátorító tartalomnak. Világos közösségi irányelvek sora segíti az embereket, hogy megértsék, mi az, ami megengedett a Facebookon.” Ugyanakkor, mint arról már beszámoltunk, a valóság az, hogy a terrorista szervezetek és egyének lényegében minden különösebb Facebook-adminisztrátori beavatkozás nélkül használhatják a közösségi szolgáltatást, “köszönhetően” annak, hogy a cég nem ismeri el Izrael joghatóságát Júdea és Szamária felett, ezért nem adnak ki információkat ottani elkövetőkről a hatóságoknak. Az a tény is rácáfol a Facebook állítására, hogy a cég bizonyíthatóan kettős mércét alkalmaz: nem igazán zavarja a zsidóellenes gyűlöletkeltés, a palesztinellenes oldalakat viszont szinte azonnal elérhetetlenné teszi.

Ugyancsak hírt adtunk arról, hogy tavaly ősszel egy izraeli civil szervezet – 10 ezer aláírást gyűjtve petíciójához – úgy döntött, bíróság elé citálja az amerikai közösségi médiát, amiért az semmit nem tesz a felületein terjedő uszító, iszlamista erőszak megfékezésére. A Shurat HaDin jogi központ egyenes összefüggést látott az izraeliek ellen elkövetett napi erőszak és a Facebookon szabadon terjedő hangulatkeltő, uszító oldalakon megosztott tartalom között.

Emmanuel Nahshon külügyminiszter már tavaly kifogásolta, hogy a feltöltött hangulatkeltő videók “felmagasztalják a támadókat, valamint gyűlölködő és rasszista módon jelenítik meg a zsidókat és izraelieket – továbbá közzétételük óta megháromszorozódott a támadások száma napjainkig bezárólag”. A Facebook részéről már akkor is csak azt a lakonikus választ kapták: “céljaik között szerepel az oldalhasználók biztonságérzetének növelése.”

Munkatársunktól

Kép: Hasan Abadi egyik hírhedt Izrael-ellenes rajza a Facebookon