Egy izraeli kísérletet kimutatta: a legnagyobb közösségi médiát nem zavarja a zsidóellenes gyűlöletkeltés, a palesztinellenes oldalakat viszont szinte azonnal elérhetetlenné teszi.

Nem mindennapi, ám annál egyszerűbb kísérlettel bizonyította a minap a Shurat HaDin – Israel Law Center nevű civil szervezet, hogy a Facebook nem mér egyenlő mércével, ha a zsidókkal és ha a palesztinokkal szembeni gyűlöletkeltés bejelentésére kell reagálni. A szervezet egyidőben készített egy palesztin- és egy zsidóellenes oldalt „Stop Israelis” és „Stop Palestinians” néven, párhuzamosan töltötte fel őket egészen hasonló, erőszakra uszító tartalmakkal, majd pár hétre rá egyszerre jelentette be mindkettőt a cég adminisztrátoránál.

Mind az üzenetek, mind a nyelvezet és a képek jellege is szinte teljesen megegyeztek. A zsidó- és cionizmus-ellenes oldalon a „területrabló” zsidó állam képviselőinek „minden áron” való megállítását propagálták, míg a palesztinellenesen egy képzelt szélsőséges, „Nagy-Izraelt” megteremteni vágyó szervezet posztolt palesztinellenes tartalmakat. Az idő haladtával egyre nyíltabbak lettek a gyilkosságra is felszólító posztok („bosszút állunk! Halált a zsidókra/halált a palesztinokra!”).

„Ki lehet találni, hogy a Facebook melyik oldalt vette le, amiért megsértette a gyűlöletkeltés tilalmát” – nyilatkozta Nitzana Darshan-Leitner. A terrorszervezetekkel és támogatóikkal szemben jogi eszközökkel harcoló szervezet vezetője „sokkolónak” nevezve, hogy a cég közömbös az izraeliekkel szembeni uszítás iránt, ugyanakkor gyorsan eltávolítja azt az oldalt, amely nem zsidó népcsoportot támad. Az ügy veszélyességét mutatja szerinte annak a 19 éves palesztinnak az esete, aki tavaly október közepén előbb közzétett egy posztot az új intifáda dicsőítésére, majd egy napra rá késével meg is ölt két embert.

Darshan-Leitner azt várja a Facebooktól, hogy „proaktívan előzze meg az olyan posztolásokat, amelyek a palesztin terrorizmust bátorítják.” Szerinte a cég felhasználhatná fejlett technológiáját arra, hogy felkutassa és eltávolítsa az egyes oldalakról a gyilkosságokra, merényletekre nyíltan felszólító posztokat, képeket. A Facebook szóvivője nyilatkozatot tett közzé az ügyben, hangsúlyozva, hogy a gyűlöletkeltésnek semmilyen formáját nem tűrik el, és bejelentette, hogy azóta mindkét oldalt levették a legnagyobb közösségi oldalról (ugyanakkor, mint bárki rákereshet, máig fönn van végtelen számú „Stop Israel…” kezdetű oldal a Facebookon.)

Mint arról már beszámoltunk, a vezető közösségi oldal nem először vonja magára az elfogultság vádját. Volt, hogy rejtélyes módon „cenzúrázta” egy ismert Izrael-párti filozófus írását, igaz, arra is volt példa, hogy a zsidókat sértő orosz oldalakat állított le. Nem véletlen azonban, hogy az izraeli kormány többször is felszólította már az amerikai céget, hogy az izraeli zsidóság számára közvetlen életveszélyt jelentő (ezért a szólás szabadságával nehezen indokolható) tartalmakat tüntesse el oldalairól. A cég szóvivője akkor is kijelentette, hogy „nincs helye az erőszakra bátorító tartalmaknak, közvetlen fenyegetéseknek, terrorizmusnak vagy gyűlöletbeszédnek a Facebookon”, ám ezek a tartalmak – változó oldalakon – továbbra is elérhetőek.

A Shurat HaDin olyannyira komolyan veszi a problémát, hogy tavaly október 20-án, 20 ezer izraeli aláíró kérésére, fel is jelentette a Facebookot, hogy bírósági végzéssel érje el: a cég kezdje el végre monitorozni és felszámolni a gyilkosságokra is felszólító, erőszakot dicsőítő tartalmakat oldalain. A feljelentés szerint a Facebook jóval több pusztán semleges internet-platformnál, mivel „az algoritmusai a terroristákhoz kötik a gyűlöletkeltőket”, és az erőszakos tartalmakat posztolókat még segítik is a felkínált célzott hirdetési, megosztási, kiemelési stb. lehetőségek. A civil szervezet szerint nagyon is feltűnő, hogy a Facebook vagy késlekedve, vagy egyáltalán nem lép az Izrael- és zsidóellenes oldalak ügyében.

Munkatársunktól

Kép: Izrael-ellenes csoport a Facebook-on

Megszakítás