A közösségi oldal működtetői több tucat oldalt állítottak le, amiért azokon orosz nyelvű, az ukrán zsidóságra használt pejoratív kifejezés szerepelt.

A Facebook indoklása szerint a szó használata sérti a közösségi oldal felhasználói feltételeit, amiért a közelmúltban minden olyan oldalt eltávolítottak, melyen az oroszul írt szövegekben szerepelt a „zsidó” és egy ukrán nacionalista vezető nevéből összetett pejoratív kifejezés – írta a JTA.

A szó megfelelője a „Zsid-Banderit”, melyben a „zsidó” szó mellett a „Banderit” arra az ukrán nacionalista Stepan Bandera-ra utal, akire az orosz közvéleményben legtöbben náci kollaboránsként emlékeznek, és akinek a csapatai ukrán zsidók meggyilkolásában vettek részt a huszadik században.

A kifejezés 2013. után került be igazán a közhasználatba azt követően, hogy az ukrán forradalom támogatóihoz a helyi zsidóság tagjai közül is többen csatlakoztak – annak ellenére, hogy az eseménysorozat részben a Bandera követőinek számító nacionalistáknak is kedvezett. Ukrajnában a kifejezést orosz-barát kritikusok használták azokra a zsidókra, akik támogatták a forradalmat, illetve zsidó származású nacionalista csoportok tagjai is használták az elnevezést magukra vonatkozóan.

A közösségi oldal nyilatkozata szerint több mint 1000 felhasználó tett bejelentést az oldalon egyre gyakrabban felbukkanó kifejezés miatt, és a helyzetet megvizsgálva döntöttek azok eltávolítása mellett.

zsido.com

 

Megszakítás