Érettségi előtt álló diákok olyan eszközt fejlesztettek ki, amely még azelőtt riaszt, hogy a lángok szétterjednének. 

A találmány életeket menthet, valamint hatalmas anyagi és természeti kárt előzhet meg. Különösen nagy értéke lehet az izraeli nyár kezdetével, mely forró és teljesen csapadékmentes. A helyzetet nehezíti az úgynevezett „agrárterrorizmus”, melynek keretében arab terroristák előszeretettel gyújtják fel az izraeli mezőgazdasági területeket és településeket.

A fejlesztés mögött egy 17 éves ikerpár, Gilád és Netá Drori áll. Terveik szerint a veszélyeztetett területeket műholdak, vagy megfigyelő ballonok pásztázzák, és a felvételeket képalkotó algoritmusok segítségével analizálják. Az algoritmus infravörös és ultraviola hullámok segítségével elemzi a kép színeit és korábbi felvételekkel hasonlítja össze. Amennyiben felmerül a kezdődő erdőtűz gyanúja, értesíti a megfelelő hatóságokat.

Gilád Drori elmondta, hogy 2016-ban, a hatalmas erdőtüzek idején kezdett el megoldást keresni a problémára. Két évvel ezelőtt mintegy 30 000 dunám (3000 hektár) területen lángolt Izrael, és a tűzoltóknak 1773 olyan tűzesethez kellett kivonulniuk, amely lakott területen kívül kezdődött.

A legtragikusabb év a 2010-es volt, amikor 44 ember veszett oda egy erdőtűzben. A háromnapos tűzvész Haifa közelében, a Kármel-hegyen pusztított. 17 000 embert és számos intézményt (kórházakat, laktanyákat, börtönöket) kellett evakuálni, és több ezer hektárnyi erdő semmisült meg.

„Arra gondoltam, hogy olyan szerkezetet kellene alkotni, mely a tűz kezdeti fázisát is azonosítani tudja, mert ha a lángok szétterjednek, már szinte lehetetlen megállítani” – mondta Gilád, aki gépészmérnöknek szeretne tanulni a gimnázium elvégzése után.

„A legfontosabb, hogy a hatóságok már a tűzvész kipattanásakor értesítést kapjanak. A tűz hatványozott sebességgel terjed, mert, ahogy az átmérője növekszik, úgy jut egyre több éghető anyaghoz, mely tovább táplálja” – tette hozzá Netá.

A találmány a haifai Technion Egyetem és az ORT iskolahálózat 12. „Fiatal Mérnökök Konferenciája” rendezvényén mutatkozott be. Az eseményt a Lockheed Martin cég támogatta. 23 iskola összesen 250, 12. osztályos tanulója kapott lehetőséget, hogy fejlesztéséről beszámoljon. A résztvevők különböző kategóriákban indultak: robotika, gyógyszerészet, ökológia és űrkutatás. A bírálóbizottság tagjait tudósok, üzletemberek, katonai vezetők és pedagógusok alkották.

„Amikor a Technion és az ORT megkeresett, hogy esetleg támogatnánk-e a konferenciájukat, rögtön igent mondtam. Apám is egy ORT iskolában tanult a holokauszt után egy hontalan táborban és a cégünk számára fontos a jövő izraeli mérnökgenerációjának támogatása. Nagyszerű rendezvény volt és tudom, hogy a cégünk által nyújtott anyagi támogatás sokat jelentett számos diák számára” – mondta Jehosuá Sáni, a Lockheed Martin izraeli leányvállalatának igazgatója.

Sáni azt is elmondta, hogy cége az Egyesült Államokban hagyományosan nagy szerepet vállal a fiatal mérnökhallgatók támogatásában és az elmúlt években Izraelre is kiterjesztették ezt a tevékenységüket. „A Lockheed Martin nem csak repülőképekbe fektet. Van egy héber közmondás: a városod szegényei előnyt élveznek. A mi cégünk az első az Egyesült Államokban, amely más országokban is támogat ilyen jellegű oktatási programokat és ere nagyon büszkék vagyunk” – tette hozzá.

zsido.com

Forrás: JPost

 

Megszakítás