Mi történt az elmúlt héten Izraelben?

Hatalmas tűzvész pusztított a héten Izraelben.  Öt nap alatt 2500 tűzoltó, 480 bevetés során félmillió liter vizet és oltóanyagot felhasználva küzdött a lángokkal. Összesen 180 ember sérült meg és 560 otthon égett ki. A legsúlyosabb csapás az ország harmadik legnépesebb városát, Haifát érte, ahol 85 000 embert evakuáltak. A lángok elfojtása után 1616 ember maradt fedél nélkül, több száz otthon teljesen megsemmisült. Mose Káhlon gazdasági miniszter fejenként 2500 sékeles (189 000 Ft) gyorssegélyt ígért a károsultaknak. Sok tűz gyulladt ki északon, illetve a Bét Semes és Jeruzsálem közötti erdős hegyvidéken is. A Magyarországról bevándorolt zsidók által alapított Bét Meir mosávból a közeli Soresbe menekítették át a lakosságot. A helyszínre érkező miniszterelnök kijelentette, hogy a gyújtogatókat terroristának tekinti, és ennek megfelelő büntetésre számíthatnak. Árje Deri belügyminiszterrel egyeztetve a tettesek állampolgárságának megszüntetését tervezik.

Netánháju Bét Meirben
Netánháju Bét Meirben
Somront sem kímélte a pusztítás, először Dolevben és Tálmonban tört ki tűzvész, majd szombat éjjel Chálámisban. Utóbbi településen 18 ház teljesen kiégett. A rendőrség őrizetbe vett 23 személyt, akiket gyújtogatás közben értek tetten, vagy az érintett települések biztonsági kamerái rögzítették tettüket. Mindannyian arabok, többségük a Palesztin Autonómia lakosa, a többiek izraeli állampolgárok. A nyomozás előrehaladtával további letartóztatások várhatóak. A szociális média fórumain egymást érték a tűzvészt éltető arab nyelvű üzenetek, számos alkalommal a minaretek hangszóróinak lehalkítását előíró törvényjavaslat miatti büntetésként értelmezték a történéseket, mások a gyújtogatás folytatására szólítottak fel. Náftáli Benet oktatásügyi miniszter twitter üzenetében a következőt írta: “Csak az képes felgyújtani az országot, akinek az nem a hazája.” A miniszter később látogatást tett Chálámisban. “Egy olyan terrorhullámnak vagyunk tanúi, melynek célja, hogy zsidók haljanak meg, házaik leégjenek és félelem költözzön a szívükbe. Izrael népe azonban – annyi más esethez hasonlóan – ismét összefogott. Minden elpusztult ház helyett újabbakat építünk. Ez a válasz a nacionalista terrorra.” – jelentette ki.

Gilád Erdán belbiztonsági miniszter szerint a 200 tűzeset mintegy felét okozhatta gyújtogatás. Az elkövetőket segítette a rendkívüli szárazság és az erős széljárás is.

A hadsereg, a határrendészet és rendőrség nagy erőkkel és önkéntesek bevonásával, folyamatosan járőrözik a zsidó és arab települések közötti nyílt területeken, hogy elejét vegyék a további gyújtogatásnak. Munkájukat nehezíti, hogy számos arab és beduin település közelében kövekkel dobálják az úton elhaladó járműveket.

Neve Cufban leégett a 84 éves Joszi Ben Nun háza. Joszi a Teleki téri zsinagóga közösségének tagja, és – amint arról korábban beszámoltunk– a budavári nagyzsinagóga feltárásáért dolgozik. Szerencsére nem volt otthon, amikor a lángok elborították az otthonát. Barátoknak elmondta, hogy jól vannak, körülveszik a fiai, unokái és dédunokái, nem marad fedél nélkül, van hová mennie. “Magyarországot is egy hátizsákkal hagytam el, ennyi holmim most is maradt.

Haifa lángokban
Haifa lángokban
Jelentős nemzetközi segítség

A tűz megfékezéshez számos külföldi ország járult hozzá. Görög, horvát, ciprusi, orosz, török és olasz repülőgépek mellett egyiptomi helikopterek és jordán rohamkocsik érkeztek Izraelbe. A Palesztin Hatóság – sokak szerint cinikus módon – szintén felajánlotta segítségét, és nyolc tűzoltóautót küldött. Ezenfelül Izrael kibérelte a világ legnagyobb tűzoltó repülőgépét, a “Supertankert”, és az szombaton meg is érkezett az Egyesült Államokból. Amerikából negyven önkéntes tűzoltó is a zsidó államba utazott, hogy a mentésben megfáradt izraeli kollégáikat segítsék.

Csodával határos módon a tűz sehol nem követelt halálos áldozatot, de óriási az anyagi veszteség, valamint a növény- és állatvilág is súlyos károkat szenvedett.

Munkában a horvát tűzoltó repülőgép
Munkában a horvát tűzoltó repülőgép
Sábát Hevron

Izrael egyik legszentebb városában, az ősatyák és ősanyák sírját rejtő Hevronban nagyszabású szombatot tartottak. A “Sábát Hevron” elnevezésű rendezvényt minden évben a Chájé Szárá hetiszakasz felolvasásakor tartják, mert itt írja le a Tóra, hogy miként vásárolta meg Ávráhám a Máchpéla-barlangot és hagyta mindenét fiára, Jicchákra. A jeles napra 25 ezer ember érkezett a városba, akiket az otthonaikat megnyitó zsidó családoknál, illetve oktatási intézményekben szállásoltak el.

A hevroni Chábád közösség egy 300 méter hosszú sátrat állított fel, mely alatt 3600 látogató vett részt az ünnepi lakomákon. A rendezvény idén békében zajlott le. Tavaly arab orvlövészek két embert sebesítettek meg. Egyikük, az amerikai Eli Borochov megfogadta, hogy sérülése ellenére a következő évben is visszatér Hevronba. Így is történt, idén az egész Borochov család a Máchpéla-barlangban köszöntötte a szombatot. “A terror nem gyűr le minket. A mi válaszunk a terroristának, hogy eljövünk Hevronba, nem csak egyvalaki a családból, hanem mindannyian.” – mondta Ronen, Eli édesapja. A szombatot számos miniszter és Kneszet-képviselő is Hevronban töltötte.

A Chábád sátra a Máchpéla-barlang közelében
A Chábád sátra a Máchpéla-barlang közelében