Mi történt az elmúlt héten Izraelben?

Továbbra is szárnyal az izraeli turizmus. Az idei év első három hónapjában közel egymillió turista érkezett a zsidó államba, ami 29%-os emelkedés 2017 első negyedévéhez képest. Különösen megugrott a Lengyelországból, Svédországból, Spanyolországból és Németországból érkező látogatók száma. A turisták 40%-a első alkalommal jár Izraelben és 80%-uk ismét visszatér.

Szinte naponta nyílnak újabb, közvetlen kapcsolatot biztosító repülőjáratok, gyors ütemben bővül a szállodai szobák száma, és rekordot döntenek a turizmushoz kapcsolódó befektetések. Magyarország és Izrael között immár négy különböző társaság (El-Al, Wizzair, Arkia és Ryanair) szállít utasokat, s naponta 4-5 közvetlen járat is indul e két ország között.

„Ez a jelenség az innovatív marketing munkának, a légitársaságoknak juttatott kedvezményeknek és a turizmusba fektetett 5 milliárd sékelnek (363 milliárd Ft) köszönhető. A turizmus továbbra is az izraeli gazdaság és munkaerőpiac egyik húzóágazata” – jelentette ki Járiv Levin turisztikai miniszter.

Rohamosan bűvöl a turizmus

Új fegyver: szándékos gyújtogatás

Új fegyvernemet állítottak harcba a gázai „békés tüntetések” résztvevői: papírsárkányt eszkábálnak, és izzó faszénrakománnyal juttatják át izraeli területre. A papírsárkányokat gyakran horogkereszttel díszítik. A primitív fegyver sajnos nem egy alkalommal volt már hatékony: a határkerítés melletti térségben nagy területű erdőség és mezőgazdasági termény vált a gyújtogatás okozta tűz martalékává. Válaszképpen a hadsereg mesterlövészei tűzparancsot kaptak a sárkányeregetők semlegesítésére, a légierő pedig Hámász-állásokat bombázott. Az úgynevezett „visszatérés menete” nevű, pénteki napokra időzített zavargássorozat már több mint egy hónapja tart, bár a résztvevők száma hétről-hétre kevesebb. A tüntetők minden megpróbálnak, hogy átjussanak a határkerítésen és merényletet kövessenek el katonák és civilek ellen. Eddig minden behatolót elfogtak, vagy lelőttek. Az összecsapásokban 45 gázai vesztette életét és sok ezren sebesültek meg. A Hámász május 14-re, az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe költöztetésére tervezi a legnagyobb szabású megmozdulást, a mostani akciókat egyfajta „bemelegítésnek” tekintik.

A munkahelyi baleset áldozatai

Mindeközben hatalmas robbanás rázott meg egy épületet a gázai Dir-el-Bálách településen, és a Hámász hat fegyverese vesztette életét. A terrorszervezet „a cionista ellenség súlyos merényletéről” beszél, ám előfordulhat, hogy ismét „munkahelyi baleset” történt robbanószer-gyártás közben, ahogyan az már számos alkalommal előfordult.

Palesztin csodafegyver

A kormány korlátozná a Legfelsőbb Bíróság jogkörét

A kormány miniszteri tanácsa elfogadta a sok vitát kiváltó „felülbírálási törvényt”, melyet így szavazásra bocsájthatnak a közeljövőben. A törvény lényege, hogy a Legfelsőbb Bíróság ítéletét erős parlamenti többséggel felül lehet bírálni. A törvényt elsősorban a jobboldali-vallásos Zsidó Otthon (Hábájit Hájehudi) párt színeiben politizáló Ájelet Sáked igazságügyi miniszter és Náftáli Benet oktatási miniszter szorgalmazta. 

Jobboldali körökben hosszú évek óta kritikával illetik a legfelsőbb bíróság működését, mivel az véleményük szerint rendre a politikai baloldalnak kedvez, és olyan ügyekbe szól bele, melyekhez valójában nem lenne köze. Nehezményezik továbbá, hogy az ország sorsát nagyban befolyásoló döntéseket egy olyan szerv hozza meg, melyet nem a nép választott meg.

A parlamenti ellenzék aggodalommal figyeli az új törvény elfogadtatásának előrehaladtát, mivel azt a demokrácia megcsorbításának tartják. Ávi Gábáj, a Munkapárt elnöke szerint „a kormány Törökországot csinál Izraelből és a többség diktatúráját hozza létre”.

Benet így foglalta össze a törvénytervezet lényegét: „A kormány ma megkezdi a három hatalmi ágat elválasztó falak felépítését. A Legfelsőbb Bíróság beavatkozása a törvényhozási folyamatba és a kormányzati döntésekbe rég eltért az elfogadott normától. A felülbírálási törvény visszaállítja a népnek a Legfelsőbb Bíróságba vetett bizalmát. A Kneszet feladata a törvényhozás, a kormányé a megvalósítás és a bíróságoké az értelmezés. Az egyik hatóság nem szólhat bele a másik hatóság ügyeibe. Ne feledjük, hogy az embereket képviselő Kneszetnek szuverénnek kell maradni, ugyanúgy, mint bármely másik, civilizált demokráciában”.

Az igazságügy- és az oktatási miniszter

Lág báomer

Az ünnep alkalmából mintegy félmillió ember látogatott az elmúlt héten Meronba, a polgári időszámítás szerinti második században élt Simon bár Jocháj rabbi sírjához. A meroni zarándoklat egyre több, főleg háredi embert vonz évente. A többség a jeles nap beköszöntét követő este, illetve éjszaka során érkezik, de tízezrek látogatnak oda az azt követő napon is. A Gálilban fekvő kisvárosban az ünnepséget megelőző napon jelentős mértékben megnövelik a rendőri jelenlétet, és egyéb szolgálatok, például több száz mentős is várja a látogatók rohamát. Légkondicionált sátrakkal, több százezer liter itallal és végeláthatatlan mennyiségű étellel, többek közt 500 liter sólettel készülnek Izrael legnagyobb közösségi rendezvényére évről évre. A gyerekeket a szülők telefonszámát tartalmazó karkötőkkel látták el. A különösen száraz és forró időjárás, valamint a várt (ám végül elmaradt) szélvihar miatt az egész országban jelentős mértékben szabályozták a tűzgyújtást, sőt, sok helyen be is tiltották azt. A lág báomeri máglyák éjszakáján idén 44-en sérültek meg Izraelben, közülük négyen szorultak kórházi ellátásra.

A tömeg egy része Meronban
Megszakítás