„Zsidóság-körkép” sorozatunkban annak járunk utána, hogyan látják a zsidóságot a közösség tagjai, illetve a közélet különböző szereplői. Hanuka alkalmából egy gyereket kérdeztünk: a 13 éves Köves Mushkyt, Köves Slomó lányát.

 

Mit jelent számodra hanuka ünnepe?

Ez a fény ünnepe. A legjobb benne, hogy ilyenkor az egész család összejön. A másik kedvencem a sítábor, minden évben elmegyünk síelni együtt a közösséggel.

Izraelben tanulsz. Mi hiányzik legjobban Magyarországról?

Elsősorban az emberek, a család és a barátaim. Az, hogy rengeteg közösségi program van, Izraelben nem találkoztam ilyenekkel. Az Alef Kidset hiányolom és a sítábor is hiányozna, ha nem jönnék…

Van-e kedvenc családi szokásod, amit mindenképpen megtanítanál a gyerekeidnek?

Az egyik kedvencem, hogy pontosan meghatározott időben megyünk aludni vagy kelünk fel, ez ad egy rendet a napoknak. Azt is szeretem, hogy a gyerekek szoknyát, hosszú ujjút, ciceszt, kipát hordanak és a kóser étkezés is mindig nagyon fontos volt számomra.

Hogyan képzeled magad tíz év múlva?

Tíz év múlva huszonhárom leszek… Lesz egy zsidó férjem és egy, esetleg két gyerekem már. Magyarországon fogok lakni, mert nagyon szeretem az itteni zsidó közösséget. Izrael egy kicsit túl normális nekem. Ráadásul ott annyi zsidó lakik, lakjanak itt is, Magyarországon! A Maimonidész Gimnáziumban fogok tanítani és Óbudán, esetleg a XIII. kerületben fogok lakni.

Hogyan látnád szívesen a magyar zsidóságot tíz év múlva?

Szeretném, ha minden nőne, fejlődne és új dolgok is indulnának. Az Alef Kidsből nőjön ki egy nagyobb szervezet! Járjanak többen zsinagógába! A Maimonidész Gimnáziumban sokan tanuljanak, nyíljon kóser pékség…

Van példaképed?

Igen, anyukám. Mert ő nevelt engem és én nagyon jól éreztem magam. Ha én is ilyen leszek, az én gyerekeimnek is jó lesz.

Van kedven bibliai/tórai szakaszod?

A kedvenc könyvem Mózes öt könyvéből a Bemidbár. Azért szeretem, mert a sivatagban bolyongó népről szól, arról, hogyan tudnak túlélni. Valójában mi is a sivatagban vagyunk és várjuk a Messiást.

Lefkovics Zsófi

 

A sorozat eddigi részei:

Szántó T. Gábor

Lang Györgyi

Székhelyi József

Lefkovics Péter

Borgula András

Szalai Kálmán

Fritz Zsuzsa

Klopfer Dávid

Rubin Eszter

 

 

Megszakítás