„Zsidóság-körkép” sorozatunkban annak járunk utána, hogyan látják a zsidóságot a közösség tagjai, illetve a közélet különböző szereplői. Lang Györgyi elsősorban liberálisabb és elfogadóbb világot szeretne látni maga körül.

Ha egy névtelen adakozó 10 milliárd forintot adna önnek, hogy azt a magyar zsidóság javára fordítsa, mihez kezdene?

Először is a zsidó nyugdíjasoknak emelném meg a járandóságát, akiknek igazán szánalmas nyugdíjuk van. Azután a lerobbant zsinagógákat újítanám fel. Végül létrehoznék egy jól működő, korszerű zsidó kórházat. És akkor már rég elfogyott volna a pénzem…

Ha társadalmi párbeszéd indulna arról, hogy épüljön egy holokauszt emlékmű Budapesten, ön mit javasolna?  

Azt, hogy a Szabadság téren legyen! Csak ne kelljen fákat kivágni…

Tanácsadóként még mit javasolna a zsidóság vezető személyiségeinek?

Nagyon fontos lenne, hogy a zsidó vezetők álljanak ki az igazukért! Ne lehessen zsidózni vagy tagadni a holokausztot! Ne lehessen beleköpni egy emlékül állított cipőbe! Ne legyenek karlendítések focimeccseken! Az iskolákban beszélgessenek a diákok holokauszt-túlélőkkel, vagy ismerjék meg Szegedi Csanád történetét. Mindenképpen a gyerekeknél kezdeném a változtatást, ők még nincsenek elrontva, ezért is tartom jó helyszínnek az iskolákat. Akár gyerekeket, akár felnőtteket is hasznos lenne elvinni Auschwitzba, ezzel is elérhetnénk, hogy ne lehessen történelmet hamisítani! Küzdjenek még keményebben!

Az alábbi tulajdonságok közül melyik meglétét tartja fontosnak ahhoz, hogy valaki hiteles közösségi vezető legyen? Zsidó származás, általános műveltség, idegen nyelvek ismerete, a vallás gyakorlása, rendezett családi háttér, esetleg valami más?

Legyen jellemes. Ne legyen megvehető. Ha szegény is marad, tartsa magát az elveihez!

20160510_120426

Ha a létező négy zsidó iskolából egy zsidó iskolát lehetne gyúrni, melyikből mit tenne bele?

Ez ügyben hiányos a tájékozottságom, nem igazán ismerem a zsidó iskolákat. Én a Radnótiba jártam, ezért oda van kötődésem. Nagyon liberális iskola volt, ezt a szellemiséget mindenképpen továbbvinném.

Tíz év múlva hogyan szeretné látni saját magát a zsidóságban?

Pont ugyanúgy, ahogy az egész társadalmat. Elég sokat járok Amerikába. Ott senkit nem érdekel, hogy ki honnan jött, persze ott is vannak szélsőségek. De általánosságban mindegy, hogy valaki fekete, mexikói vagy zsidó. Itt is hagyjanak békén mindenkit! A zsidókat, a melegeket, mindenkit! Nem szeretnék ökölbe szoruló szájakat látni magam körül.

Ha a Siratófalnál lehetne három kívánsága, ami teljesül, mit kérne a magyar zsidó közösséggel kapcsolatban?

Amint mondtam: hagyjuk békén egymást! Élni és élni hagyni! Ez a menekültekre és az iszlám-fóbiára is vonatkozik. Mindenkit saját maga szerint ítéljenek meg.

 

Lefkovics Zsófi

A sorozat eddigi részei:

Szántó T. Gábor

Megszakítás