„Zsidóság-körkép” sorozatunkban annak járunk utána, hogyan látják a zsidóságot a közösség tagjai, illetve a közélet különböző szereplői.

Ha egy lakatlan szigetre mennél, kit válogatnál magad mellé a minjenbe a magyar zsidó közösség közéleti szereplői közül?

Vallásilag közelíteném meg ezt a kérdést. Az első, akit magammal vinnék, egy rabbi lenne. A második egy olyan személy, aki a közösséget képviseli, egy előimádkozó. Vinnék egy kohént és egy levitát, a Tóra olvasáshoz. Az ötödik lennék én. A hatodik személy legyen az ifjúság képviselője, egy fiatalember a bár micvója után, s hogy a különböző korosztályok képviselve legyenek, legyen egy húsz-harminc évvel idősebb tagja is a minjennek. Nyolcadikként egy kultúrzsidót vinnék, jelentős világi műveltséggel. A kilencedik legyen egy lámed, aki az oktatásért felelős, a tízedik pedig a samesz, aki örömmel segíti a közösséget.

Ha egy névtelen adakozó 10 milliárd forintot adna neked, hogy azt fordítsd a magyar zsidóság javára, mihez kezdenél?

Közösségépítésre és könyvkiadásra fordítanám, mert úgy gondolom, hogy ezek segítségével visszahozható, felébreszthető az alvó zsidóság. Évezredes hagyományok megőrzéséről van szó, ami azért is nehéz feladat, mert meg kell tudni szólítani világi embereket: orvosokat, csillagászokat és a vallásos közösséget is. A zsidóságban egyébként is állandó dilemma a hagyományok megőrzése és az újítás, fejlődés. A Tórában sincs benne, hogy a teremtés befejeződött. Az emberre van bízva a folytatás.

Ha egy társadalmi párbeszéd indulna arról, hogy épüljön egy holokauszt emlékmű Budapesten, te mit javasolnál?  

Ez olyan, mintha azt kérdeznék tőlem, hol akarom ünnepelni a szülinapomat. Nem akarom, akarja más. Nem a mi dolgunk emléket állítani a holokauszt áldozatainak. Emlékezzenek azoknak a leszármazottai, akik részt vettek a pusztításban! Vagy emlékezzen a kormány! Természetesen jó, ha megkérdezik a zsidók véleményét a részletekről.

Az alábbi értékek közül mi lenne a prioritás a szemedben ahhoz, hogy valaki hiteles közösségi vezető legyen? Zsidó származás, általános műveltség, idegen nyelvek ismerete, a vallás gyakorlása, rendezett családi háttér, esetleg valami más?

Egy Mensch legyen! Jó, hiteles, belevaló, akire fel lehet nézni. Ne fedje el emberi gyarlóságait! Közben legyen meg a zsidó műveltsége és jó vezető legyen! Jó emberismeretre és kommunikációs készségre is szüksége van. No meg empátiára. Persze ilyen ember nincs.

Ha a létező négy zsidó iskolából egy zsidó iskolát lehetne gyúrni, melyikből mit tennél bele?

Nem ismerem jól a zsidó iskolákat. Minden szülői ház más. Rengeteg a vegyes házasság, sokan nem ismerik a zsidó hagyományokat. Emiatt is tartom fontosnak a spiritualitást a zsidó iskolákban. A gyerekek tanulják meg és alkalmazzák az itt tanultakat! A zsidóság cselekvő vallás. Amikor az ember cselekszik, megjön a lelkület is. Gyújts gyertyát minden péntek este, majd megjön hozzá az érzés is! Tehát komoly szinten tanítanám a konzervatív zsidó hagyományokat, a héber nyelvet, és a világi műveltséget is magas színvonalon. Tanuljanak többet, mint a többi iskolában!

Csinálnál-e valamit másképp a munkádban, hivatásodban, mint ahogy az elmúlt két és fél évtizedben tetted?

Azt hiszem, nem.

Tíz év múlva hogyan szeretnéd látni magadat a zsidóságban, magad körül a zsidóságot?

Szeretnék megtanulni héberül. A közösség pedig legyen virágzó és a nagy dolgokban fogjon össze! Egy kis egészséges verseny persze nem árt a zsidóságon belül.

Ha a Siratófalnál lehetne három kívánságod, ami teljesül, mit kérnél a magyar zsidó közösséggel kapcsolatban?

 

Amiket eddig mondtam…

 

Melyik a hozzád legközelebb álló ima vagy tórai tanítás?

 

A Smá ima első része: „Ezeket a szavakat pedig, amelyeket ma elrendelek neked, vedd a szívedre, és tanítsd gyermekeidnek, beszélj róluk, amikor otthon vagy, ha úton jársz, ha lefekszel és ha felkelsz!” A zsidóság imája. Nem arról szól, hogy jaj, csak gyógyuljak meg, vagy legyek gazdag, hanem arról, hogy egész életünkben tanuljunk és tanítsuk a gyerekeinket éjjel-nappal!

Munkatársunktól

A sorozat eddigi részei:

Szántó T. Gábor

Lang Györgyi

Székhelyi József

 

 

Megszakítás