„Zsidóság-körkép” sorozatunkban annak járunk utána, hogyan látják a zsidóságot a közösség tagjai, illetve a közélet különböző szereplői. Klopfer Dávidot, a Háttér Kiadó vezetőjét kérdeztük.

 

Ha el kellene költöznöd Magyarországról, melyik zsidó szervezet hiányozna a leginkább?

Azt hiszem a Szarvas tábor. Nyolc éves koromtól kezdve minden nyáron lent voltam egy-egy turnust, madrichként is jártam ott. Sok értékes dolgot adtunk a zsidóság számára, de talán Szarvas áll a szívemhez a legközelebb. A barátaim nagy részét Szarvasról ismerem.

 

Ha társadalmi párbeszéd indulna arról, hogy új holokauszt emlékmű épüljön Budapesten, mit javasolnál?

Ne épüljön!!! Legyenek jó programok, beszélgetések a témáról, de emlékművet nee!

 

Ha a Siratófalnál lehetne három kívánságod, ami teljesül, mit kérnél a magyar zsidó közösséggel kapcsolatban? 

Szeretném, ha a magyar zsidóságnak erősödne az öntudata, identitása. Jó volna, ha közelebb kerülnének egymáshoz a zsidó szervezetek, nem lenne széthúzás. Sok a jó ötlet. Az kívánnám, hogy ezek valósuljanak meg! Ne okozzon problémát a pénz, bürokrácia vagy a széthúzás.

 

Ha lakatlan szigetre kerülnél, kit vinnél magaddal a minjenbe?

A legközelebbi barátaimat vinném magammal. A legújabb barátságom is lassan tíz éves. Fontosak nekem a körülöttem lévő emberek.

 

Ha egy névtelen adakozó 10 milliárd forintot adna neked, hogy a magyar zsidóság javára fordítsd, mihez kezdenél?

A Zsilippel kezdeném. Nem vagyok újlipótávárosi, de szeretem a környéket. Sok barátom lakik ott. Ha elkészül a Zsilip, új lehetőségek nyílnak meg. Ez nem csak egy zsinagóga lesz. Szerintem sokan nem találják a helyüket a magyarországi zsidóságban. Szeretném azt hinni, hogy ha nem is mindenkit, de pár ilyen embert meg fog tudni szólítani. Hiszem, hogy szükség van egy ilyen közösségi térre. A maradék pénzt mindenképpen oktatásra fordítanám. Most jött ki egy felmérés, amiből kiderült, hogy a gyerekek negyede funkcionális analfabétaként fejezi be az iskolát. Én hiszek a tikkun olmaban. Ha olyan fiatalokat képzünk, akik megállják a helyüket a nagyvilágban – és ehhez az is kell, hogy értsék, amit olvasnak – akkor az egész világot jobbá tehetjük. Zsidó fiatalokkal, világi tudással, zsidó értékrenddel.

 

Milyennek képzeled az ideális zsidó iskolát?

Gyerekközpontú, erős iskolát képelnék el. A gyerekeknek kellően mély és széleskörű vallási tudást ad, a héber nyelv ismerete pedig nem valami kuriózum, hanem a minimum elvárás. Szerintem fontos, hogy tisztába legyünk a saját gyökereinkkel, hagyományainkkal. Még akkor is, ha nem vesszük olyan szigorúan.

 

Milyen egy ideális zsidó vezető?

Nem felejti el, hogy milyen világban él, mi veszi őt körül… Ahány ember annyi háttér. Fontos, hogy mindenkit úgy tudjon megszólítani, ahogy neki a kellemesebb. Az ideális zsidó vezető számomra elfogadó, vallási tudása kellően megalapozott, felkészült vezetője a közösségnek.

 

Csinálnál-e valamit másképp a munkádban, hivatásodban, mint ahogy az elmúlt két és fél évtizedben tetted?

Igyekszem a képességeimnek megfelelően a lehető legjobbat kihozni magamból. Nem rágódom a múlton, inkább előre nézek. Ez persze nem jelenti azt, hogy mindent tökéletesen csináltam. Ha valamit elszúrok, levonom a tanulságot, hogy máskor ne essek ebbe a helyzetbe. Próbálok nyílt lenni és kikérni mások véleményét, ha olyan helyzetbe kerülök, amihez nem értek annyira.

 

Tíz év múlva hogyan szeretnéd látni magadat a zsidóságban, magad körül a zsidóságot?

Szeretnék a közösség maghatározó tagja lenni. Sokat kaptam sok zsidó szervezettől, jó lenne visszaadni nekik azt a sok mindent. Hiszem, hogy aki lettem azt többek között ezeknek a szervezeteknek köszönhetem. Jó lenne, ha a zsidó közösség sokszínűbb lehetne, egyre többen gondolnák azt, hogy aktívan részt akarnak venni benne.

 

Melyik a hozzád legközelebb álló bibliai idézet?

Nem tudok kiemelni egy kedvenc idézetet. De azok a részek a kedvenceim a Bibliában, ahol a feltétel nélküli bizalom kerül szóba. Mindig szívesen foglalkozom azokkal a részekkel.

 

Lefkovics Zsófi

 

A sorozat eddigi részei:

Szántó T. Gábor

Lang Györgyi

Székhelyi József

Lefkovics Péter

Borgula András

Szalai Kálmán

Fritz Zsuzsa

Megszakítás