Több buszt felgyújtottak és graffitivel rongáltak meg Dániában. Az elkövetők „bojkottot Izraellel szemben” és „szabad Gázát!” feliratokat fújtak a járművekre, melyekről nemrég Izrael-ellenes hirdetéseket tüntettek el.

Nem rég mutatta be a zsido.com a dániai zsidó közösséget, amelynek – a többség rendkívül toleráns viszonyulása ellenére – újabban egyre nagyobb veszéllyel kell szembenézniük. Friss hír:  péntek virradóra négy buszt felgyújtott állapotban és több másikat graffitivel megrongálva találtak Koppenhágában. A szövegek alapján a bűncselekmény összefüggésben állhat a közlekedési vállalat közelmúltban hozott döntésével, amelynek következtében eltűntették a járművekre elhelyezett Izrael-ellenes hirdetéseket – írta a Jerusalem Post.

A támadásra egy héttel azt követően került sor, hogy a Movia, dán közlekedési vállalat visszavonta azon hirdetések engedélyét, melyeket a Dániai Palesztin Barátság Szövetségének (DPFA) kezdeményezésére helyeztek el 35 buszon. A járművekre felragasztott plakátokon két nő mellett a következő szöveg szerepelt: „A mi lelkiismeretünk tiszta! Nem vásárolunk termékeket izraeli telepekről és nem is fektetünk be a telepes iparágba”.

A rongálásokra reagálva Fathi el-Abed, a palesztin-barát DPFA elnöke elítélte a történteket és elárulta: tart attól, hogy a bűncselekmény mögött palesztin származású elkövető állhat. A rendőrség egyelőre a rongálás körülményeit vizsgálja és szemtanúkat keres.

Koppenhágában nemrég más antiszemita támadás is történt. Ahogy arról a zsido.com beszámolt, áprilisban a város egyetlen kóser üzletének kirakatát betörték és „zsidó disznók” feliratot firkáltak falára.

Kép forrása: jpost.com

Megszakítás