Két hónappal a dán zsinagóga elleni halálos támadás után vandálok firkáltak össze a főváros egyetlen kóser csemegeboltját, továbbá betörték az üzlet ablakát.

A környéken járőröző rendőrök fedezték fel azokat a károkat, amiket ismeretlen elkövetők okoztak a koppenhágai csemegeboltban. Az üzlet kirakatának betörése mellett antiszemita megjegyzést, „zsidó disznók” feliratot firkáltak a bolt falára csütörtökön – adta hírül az Ynetnews.

„Minden rongálás komoly eset, de egyértelmű, hogy ha ezen a bizonyos helyen történik hasonló, akkor azt kiemelt figyelem követi” – mondta Kenneth Jensen, rendőrnyomozó.

A támadásra két hónappal azt követően került sor, hogy ketten életüket vesztették a dán fővárosban egy zsinagóga ellen elkövetett fegyveres merényletben.

A mostani eseményeket követően Izrael dániai nagykövete, Baruch Bina úgy nyilatkozott, hogy: „Ez nem az a Dánia, amit ismerek és nagyra becsülök. Amióta megtörtént a támadás, a város komoly erőfeszítéseket tett azért, hogy megvédje a közösséget. Ehhez hasonló események nem történhetnek, alapvető változásnak kell következnie”.

A nagykövet elmondta, hogy csütörtökön a dán parlamentben járt. „Ott álltam szemben a zászlóval, ami félárbocra eresztve szállt, hogy emlékeztessen Dánia német megszállásának 75. évfordulójára. Eszembe jutott az a hihetetlen utazás, amit a dán nép tett meg 1943. októberében, hogy kimentse a zsidó közösséget a nácik állkapcsai közül; és ma azzal a bezúzott ablakkal szemben állunk, ami Koppenhága egyetlen kóser üzletéhez tartozik – fogalmazott Bina.

 

zsido.com

Megszakítás