VI. Mohamed arra törekszik, hogy a társadalmi örökséget megőrizze.

A marokkói király úgy döntött, visszaadja Marrakes Esszálám nevű, a történelem folyamán zsidók lakta negyedének eredeti zsidó nevét, az El Meláchot. A „melách” szó különböző formái az arab és a héber nyelvben egyaránt „só”-t jelentenek. Az utcák és terek is visszakapják korábbi nevüket.

Marokkóban, akárcsak a középkori Európában, a zsidók a többségi társadalomtól elszigetelten éltek a XV. századtól a XIX. század elejéig. Kezdetben a helyi arab lakosság elleni védelemül szolgáltak ezek a zárt városrészek, ám a túlnépesedés miatt legtöbbjük végül elszegényedett nyomorteleppé vált. Az első ilyen marokkói negyed Fez városában volt, a város ál-málách (sós terület) nevű részén telepedtek le a zsidók. Ezt a nevet vitték tovább a többi marokkói város zsidó negyedére is. A városok zsidó negyedét magas fal vette körül, elhatárolva azt a település többi részétől, és erődített kapun keresztül lehetett bejutni a területre.

A marrakesi zsidónegyed

A meláchok többnyire a királyi palota, illetve a helyi kormányzó lakóhelyének közelében helyezkedtek el. Mivel a zsidó negyedek lakosai többnyire jelentős szerepet játszottak helyi gazdasági életben, a körülvevő társadalom tagjai viszont rendszeresen megtámadták őket, ezért szükség volt az uralkodói védelemre. A vidéki zsidó negyedek inkább különálló falvakként funkcionáltak. A marrakesi zsidó negyedet a XVI. század közepén alapították meg a betelepedő zsidók.

VI. Mohamed a névváltoztatásról azután rendelkezett, hogy a helyi zsidó közösség elnöke kérvényt nyújtott be hozzá.

A marokkói belügyminisztérium a hónap elején hirdette ki a döntést, és indoklásként bejelentették: a király azért rendelkezett így, hogy „megőrizze a királyság civilizációs örökségét, valamint a marokkói társadalom minden elemének kulturális örökségét”.

VI. Mohamed néhány héttel korábban részt vett a casablancai Ettedgui zsinagóga újjáavatásán. Az épület restaurálásának költségeit részben a kormány állta. A marokkói királyok korábban is segítették Izraelt, a második világháború folyamán, illetve a hatnapos háború előtt. Casablancában pedig a közelmúltban háromnapos zsidó filmfesztivált tartottak, igaz a városban előfordult már durva uszítás is a zsidók ellem.

VI. Mohamed király a casablancai zsinagóga felavatásán

Forrás: TOI