Beginning of a beautiful friendship.

Háromnapos rendezvénysorozat keretein belül rendezték meg Casablancában az első zsidó filmfesztivált egy atlantai származású szefárd hölgy kezdeményezésére – olvasható az Arutz Sheva honlapján.

A rendezvényen három filmet vetíttek le, melyek „a marokkói társadalom szövetéből kiváló zsidók elvándorlásának következményeiről szólnak” – fogalmazott Vanessa Paloma (képünkön), az esemény szervezője. A hölgy beszámolója szerint az egyes vetítések alkalmával százötven fő töltötte meg a termeket.

casablanca_szervezok

A fesztiválra látogatók többek között az „Aida” nevű filmet is megnézhették, mellyel Marokkó nemrég az Oscar-díj legjobb idegen nyelvű film kategóriájában indult. A 2015-ben „Éjféli Zenekar” címmel készült filmre jegyet vásárló nézők pedig egy Marokkóból emigrált zsidó zenész történetével ismerkedhettek meg, aki a jom kippuri háború által gerjesztett etnikai feszültségek miatt menekült el hazájából.

Paloma, aki énekesként és a marokkói judaizmus művészvilágának kutatójaként 2009 óta él Casablancában, férjével együtt valósította meg a rendezvénysorozatot, melynek anyagi sikereihez a filmek készítői is nagyban hozzájárultak – hiszen a vetítések idejére lemondtak szerzői jogaikról.

zsido.com

Képek forrása: Haaretz/Arutz Sheva