A Simon Wiesenthal Központ is aggodalmát fejezte ki a romló helyzet miatt. 

Shimon Samuels, a központ nemzetközi kapcsolatainak igazgatója azután számolt be a nyugtalanító helyzetről, miután megtekintette a múlt vasárnap Casablancában rendezett, palesztinpárti tömegdemonstrációról szóló tévéközvetítést. Ennek során ultraortodox zsidó viseletbe öltözött tüntetők az Al-Aksza mecset makettjét rombolták le, majd arab fejkendőt viselő egyének a kivégzésüket imitálták.

“Ezek a felkavaró képsorok csupán egy töredékét mutatják a Marokkóban erősödő antiszemita incidenseknek. Ez a jelenség azért is különösen aggasztó, mert káros hatással lehet a többi észak-afrikai országban uralkodó hangulatra. Továbbá, mivel marokkói származású bevándorlók teszik ki az európai muszlim közösségek jelentős részét, a közelükben élő zsidók biztonsága tovább romolhat.” – fejtette ki Samuels.

Megemlítette azt is, hogy a tavalyi Casablancai Nemzetközi Könyvvásáron, mely az arab világban kiemelt jelentőségű kulturális esemény, szabadon árusították az olyan antiszemita klasszikusokat, mint a Mein Kampf, a Cion Bölcseintek Jegyzőkönyve, vagy a Henry Ford által jegyzett, A Nemzetközi Zsidó.

Samuels megemlítette az antiszemita közbeszéd terjedését is. A marokkói parlamentben 2013-ban egy olyan  – még el nem fogadott – törvénytervezetet nyújtottak be, mely kriminalizálná az Izraellel fenntartott kereskedelmi és egyéb kapcsolatot. Egy Izrael-ellenes csoport pedig közzétette azon – többségében zsidó – üzletemberek névsorát, akik kapcsolatot ápolnak Izraellel.

Samuels szerint a marokkói hatóságok azért hunynak szemet az növekvő antiszemitizmus felett, hogy a szélsőségesek kedvében járjanak.

Forrás: Forward