V. Mohamed király 250 000 zsidó polgárt mentett meg a 2. világháború alatt.

Múlt hét vasárnap hosszú sor kígyózott a New York-i B’nai Jeshurun zsinagóga előtt. A tömeg nem szertartásra, imára, esküvőre vagy bár-micvára várt. Azért jöttek, hogy tisztelegjenek Marokkó egykori királyának emléke előtt.

Az ünnepséget az a Kivunim nevű szervezet rendezte, amely díjjal tüntette ki V. Mohamed királyt, aki a II. világháború alatt megvédte országa 250 000 zsidó polgárát, miután a nácibarát francia Vichy-kormány erői megszállták Marokkót.

460px-mohammed-v-morocco-1957lowres-1450821688
V. Mohamed marokkói király
Az 1940-es évek elején Marokkó Franciaország protektorátusa volt, s egy Vichyt támogató kormány irányította. Amikor 1941-ben elrendelték a zsidók hátrányos megkülönböztetését, az akkor még csak 32 éves uralkodó ellenállt. “Marokkóban nincsenek zsidók. Csak alattvalók vannak” – jelentette ki.

“A király határozott kiállásnak hála, a marokkói zsidó közösség tagjait nem tartóztatták le, és nem is deportálták haláltáborokba. Minden marokkói – zsidók és muszlimok egyaránt – a védelme alatt álltak.” – mondta el Serge Bardugo, a marokkói zsidó közösség elnöke.

“Ezzel a kitüntetéssel az amerikai zsidó közösség elismerését fejezi ki az uralkodó felé, mély meggyőződése, erkölcsi érzéke és bátor politikája miatt.” – tette hozzá Bardugo.

Peter Geffen, a Kivunim szervezet alapítója és elnöke örömét fejezte ki a megemlékezés kapcsán: “Egy olyan nagyszerű történet ez, melyet majdnem hagytunk a feledés homályába merülni. Történet, mely alkalmas arra, hogy másokat is inspiráljon, és arra, hogy megváltoztassa egy népről és egy történelmi helyzetről alkotott véleményünket.”

petergeffen
Peter Geffen beszéde a zsinagógában
A kitüntetést az 1961-ben elhunyt uralkodó unokája, Lalla Hasna hercegnő vette át, aki a jelenlegi király, VI. Mohamed testvére. Az alkalomra egy zsidó motívumokkal hímzett kaftánt öltött magára.

Andre Azoulay, a marokkói király zsidó tanácsadója olvasta fel az uralkodó levelét, mely a következő sorokkal kezdődött: “Ahogy közeleg a 2015. esztendő vége, remélem megértik, hogy a megtiszteltetés, melyben a Marokkói Királyságot részesítik, sokkal többet jelent annál, mint egy 70 évvel ezelőtt történt, nagyszerű történelmi esemény puszta felidézése. Ma különösen nagy szükség van arra, hogy levonjuk e történelmi epizód tanulságait és még határozottabban álljunk ellen azoknak a halálos és gonosz erőknek, melyek le akarják rombolni kultúránkat, hitünket és civilizációnkat. Olyan időket élünk, amikor közösen megálmodott társadalmunkat avítt és elmaradott eszmék károsítják és mérgezik. Azáltal, hogy tisztelt nagyapám, őméltósága V. Mohamed örökségét felelevenítjük, képessé válhatunk arra, hogy közös erővel visszaállítsuk azt a kölcsönös tiszteletet és józan gondolkodást, mely a világ sok részéről már eltűnt.”

A király üzenete nem is lehetne időszerűbb. Nemrég adtunk hírt arról, hogy a Wiesenthal Központ aggodalmának adott okot, miután egy casablancai palesztin-párti tüntetésen egy ortodox zsidónak öltöztetett bábu kivégzését imitálták, illetve a marokkói parlamentben két olyan törvényjavaslatot is benyújtottak, amely kriminalizálná az Izraellel fenntartott üzleti kapcsolatot. A törvényeket végül nem fogadta el a parlament.

A zsinagógában tartott ünnepséget Gad Bouskila, a Brooklyni Marokkói Zsidó Központ rabbija nyitotta meg az uralkodóért szóló imával. Ezután a B’nai Jeshurun rabbija, Jose Rolando Matalon és Id Youssef Hassan, a Farouk mecset imámja fohászkodtak közösen a békéért. Megjelent továbbá David Saperstein, az Egyesült Államok vallásszabadságért felelős általános nagykövete, Rachad Bouhlal, Marokkó washingtoni nagykövete és Omar Hilale Marokkó ENSZ képviselője is.

timthumb
A hercegnő
Az ünnepséget David Broza és Mira Awad koncertje zárta, melynek keretében zsidó és arab dallamok csendültek fel.

Forrás: Forward