Elszabadult a terror

A hét elejétől kezdve egyre feszültebbé vált a hangulat az országban. Késelés, lövöldözés, kődobálás, gyújtóbombák – szinte megszámlálhatatlanul sok merénylet történt, melyek több halálos áldozatot is követeltek. Jeruzsálem, Tel Aviv, Párdesz Cháná, Kiriát Árbá, Hebron, – a terrorhullám az egész országot sújtja. A főváros több negyedében is követtek el merényleteket: Ármon Hánácivban, a központi buszpályaudvarnál, az óváros bejáratánál, a Geulában, és Hár Chomá negyedben. Az arab városrészekben, illetve a galileai arab településeken állandósultak a zavargások.

A fővárost Modiinnal összekötő 443-as autópályán, a júdeai sivatagot átszelő Álon úton, a hebroni és somroni hegyek között, az izraeli arabok lakta északi országrész útjain és számos más helyen mindennaposak a kő- és molotov koktél-dobálások. A terrorsorozat legvéresebb napja kedd volt, melyre a Harag Napját hirdették meg a palesztin vezetők. Neve Cufban kiélesített grántátot rejtettek el egy kedvelt kirándulóhely közelében, de szerencsére időben hatástalanították. A jeruzsálemi arab negyed bejáratánál is bombát talált egy kutyás rendőri egység, a pokolgépet tűzszerészek semmisítették meg.

Akciós balta

Egy arab faluban, Kfr Kászemben a kiérkező tűzoltókat dobálták meg kövekkel. Afulában zsidóknak öltözött arabokat fogtak el, akik egy autóban ültek, fegyverekkel felszerelkezve. Egy újságírónak öltözött terrorista egy katonát késelt meg Hebronban. Jafóban egy arab boltos ellen indult vizsgálat, aki akciósan, mindössze 5 sékelért (kb. 350 Ft) hirdette a baltákat üzletében.  Rámi Lévi, az egyik legnagyobb áruházlánc tulajdonosa bejelentette, hogy üzleteinek polcairól visszavonják a késeket, így a bejáratnál biztonsági ellenőrzésen átesett személyek nem juthatnak fegyverhez.

A hét második felében csendesedtek a viszonyok: a katonaság, a rendőrség, a titkosszolgálat és az egyszerű utcai járókelők éberségének köszönhetően gyorsan sikerült lefegyverezni a támadni szándékozókat. A terroristák nagyobb részét lelőtték, kisebb részük súlyos sérülésekkel élte túl a támadást. Az ellenőrző pontokon számos kést, baltát és egyéb fegyvert foglaltak le, sok helyen zártak le utakat, vagy egész városrészeket, ameddig kézre nem kerítették a merényletek elkövetőit.

A hét végén Sechemben, a kever Joszefre (József sírjára) gyújtóbombát dobtak, mely teljesen leégett.

Tegnap éjjel a hadsereg tiltása ellenére breszlávi chászidok egy csoportja surrant be a városba, hogy a meggyalázott síremléknél imádkozzanak. A helyi lakosok a palesztin rendőrséggel karöltve súlyosan bántalmazták őket, végül az izraeli biztonsági erők mentették meg az életüket. A sérülteket kórházba, a szervezőket rendőrségi kihallgatásra szállították.

Nem osztogatnak, hanem fosztogatnak 

A hét egyik legmegrázóbb merénylete a Piszgát Zeev-i késelés volt: az észak-jeruzsálemi lakónegyedben egy 13 és egy 15 éves terrorista késelt meg egy 13 és egy 25 éves zsidót. A terroristák közül az egyiket lelőtték, a másikat megsebesítették. Bár az arab média, élén Mahmoud Abbásszal megpróbálta úgy beállítani, mintha a katonák egy ártatlan gyermeket öltek volna meg, hamar bebizonyosodott, hogy a gyermek gyilkolni indult, s a lövésektől csupán megsérült, jelenleg egy izraeli kórházban lábadozik.

A terrorhullám nyomán mindenki azzal fegyverkezik fel, amivel lehet. A jeruzsálemi városvezetés felszólította a lakosságot, hogy aki csak teheti, tartsa magánál lőfegyverét. Akinek nincs fegyvertartási engedélye, az sodrófával, esernyővel a kezében lép ki a házból. Hatalmas lett a paprikaspray iránti kereslet, és az a legtöbb üzletben hiánycikké vált.

Az összes állami kórházban magasabb készültségi fok lépett életbe, hogy az esetleges súlyos sérülteket azonnal megfelelően tudják fogadni és ellátni.

 

Ám echád – lév echád

Az elmúlt időszak legvéresebb napjának a végén az egész ország együtt örülhetett annak, hogy az október elején az Óvárosban megkéselt anya és kétéves gyermeke kikerült a kórházból.

Megható, ugyanakkor végtelenül szomorú volt látni a híradásokat arról, hogy a jeruzsálemi buszon történt merénylet egyik, egyedülálló áldozatának temetésére a ZAKA felhívására több száz izraeli ment el.

Érezhető az összetartás akkor, amikor igazán bajban van az ország. A katonáknak, rendőröknek és más biztonsági egységeknek élelmiszercsomagokat gyűjtenek, a gyerekek rajzokat készítenek nekik, és ezeket az ajándékokat rendszeresen el is juttatják azoknak, akik nap mint nap kockáztatják az életüket. Számos kávézó, étterem és pékség ingyenes enni- és innvalóval várja az egyenruhásokat.

 

Politika: a közvélemény elégedetlen

A legutóbbi napok felmérései szerint az izraeliek túlnyomó többsége (78%) nincs megelégedve Binjámin Netánjáhu miniszterelnök jelenlegi lépéseivel. A válaszadók legnagyobb része szerint a legutóbbi választásokon vereséget szenvedett, és visszavonult Avigdor Liberman lenne a legalkalmasabb a helyzet kezelésére.

Ettől függetlenül látható azért, hogy a kormány dolgozik. A kő-, gyújtóbomba és tűzijáték-rakéta dobálókra több évnyi börtönbüntetés, és a jogosítvány visszavonása vár, a fiatalkorúak esetében pedig magas pénzbírságot róhatnak ki a családra. Új rendelet az is, hogy a kődobálókra éles lövedékkel is lőhet ezentúl a katonaság.

Az internetes közösségi oldalakon megjelenő, gyilkosságra buzdító vagy terroristákat dicsőítő bejegyzések szerzői ellen is hadjáratot indított a rendőrség. Számos esetben izraeli intézményekben, kórházakban, éttermekben, üzletekben dolgozó palesztinok a tettesek, akiket általában azonnal elbocsájtanak munkahelyükről és kihallgatják őket.

A kormány visszavág

Tervbe vették az elkövetők állampolgárságának visszavonását. Több terrorista házának lerombolására adtak ki parancsot, továbbá ezeket a házakat tilos lesz a jövőben újjáépíteni. A lelőtt terroristák holttestét sem adja ki az új rendelet szerint a rendőrség a családnak. A kormány tervei között szerepel a terroristák minden tulajdonának elkobzása is. Megnövelik a rendőrség aktív állományát, és a jeruzsálemi tömegközlekedés biztonságát újabb 300 biztonsági őr szavatolja majd. Amíg erre a keretet előteremtik, katonák látják el ezt a feladatot. Kijárási tilalmat, vagy teljes zárlatot vezetnek be a legproblémásabb területeken. Az ellenőrzőpontokon több katona teljesít szolgálatot, és befejezik a biztonsági kerítés még el nem készült szakaszait is.

A Templomhegyre azonban továbbra is tilos felmenniük a zsidóknak, és fokozottan tilos ott imádkozniuk. Az arabok számára annyi korlátozást vezettek be, hogy pénteken csak a 40 év fölötti férfiak, illetve nők léphetnek be a területre.

A palesztin vezetők részéről folyamatos a lázítás Izrael ellen. Hanin Zoabi, a Kneszet egyik arab képviselőnője, aki korábban is erőteljes Izrael-ellenességéről volt hírhedt, nyíltan intifádára szólított fel. Binjámin Netánjáhu miniszterelnök nyomására a főállamügyész eljárást indított ellene erőszakra való felbujtás, illetve annak támogatása miatt.

A rendőri erők parancsnoka most először lett egy vállaltan vallásos ember, aki ráadásul Jehuda-Somron régi lakosa is.

 

Alija: még így is jönnek

A terrorhullám ellenére 65 új bevándorló érkezett a héten Amerikából.