Helyszíni tudósítás Izraelből

Az országot erőteljes terrorhullám borította el. A Templom-hegy mostanra életveszélyes hellyé vált: az arab férfiak tűzijáték-rakétákkal, molotov-koktélokkal, hatalmas kövekkel támadnak, a nők pedig zaklatják a turistákat, illetve a rendőröket. Az utakon rendszeres a kövek és molotov-koktélok dobálása. A helyzetet kevésbé ismerő olvasó számára furcsán hathat, hogy a terrorizmus egyik formájaként említjük a kődobálást. Az úton normál sebességgel haladó autó szélvédőjére dobott, nagy darab kövek azonban tragédiát okozhatnak, hiszen a vezető elveszítheti uralmát a kormány fölött, illetve nagyon nagy a sérülés veszélye is.

israel-sep-22-4
Követ dobáló fiatal terroristák
A jelenlegi terrorhullám szukotkor vette kezdetét, amikor terroristák az utat elállva lassításra kényszerítették az arra haladó Eitam és Naama Henkin autóját, majd közvetlen közelről lelőtték áldozataikat. Az ezt követő napokban egyre sűrűsödtek a támadások, Jeruzsálemből és Jehuda-Somronból átterjedt az egész országra: Kirját Gát, Piszgát Zeev, Tel-Aviv, Máále Ádumim – a járókelők sehol nem érezhetik biztonságban magukat. A támadások elsősorban késeléses merényletek, autós, illetve fegyveres támadások (az autós támadáson azt értjük, hogy szándékosan belahajtanak a tömegbe, ennek leginkább a megállókban várakozók vannak kitéve).

Palestinian-Firecracker-660x330
Tűzijátékkal támadó terrorista
Ennek az egyre erősödő terrorhullámnak a tegnapi volt a legvéresebb napja. A Fatah és a Hámász egyaránt meghirdette tegnapra a „Harag Napját”, és ennek megfelelően még intenzívebbek lettek a terrortámadások. A „haragot” azok a palesztin híradások tüzelték fel, melyek a tegnapi jeruzsálemi gyermek-merénylet 13 éves elkövetőjének megsebesítését úgy állították be, mintha az ártatlanul a villamosra váró arab fiút az izraeli rendőrök minden ok nélkül, hidegvérrel lőtték volna meg. A valóság ezzel szemben az, hogy a fiatal merénylő egy biciklivel arra haladó 13 éves zsidó fiút szúrkált össze késével, életveszélyes sérüléseket okozva. A tettes 16 éves unokatestvére a közelben egy 24 éves fiatalembert sebesített meg súlyosan. Őt rövid üldözés után agyonlőtték. 

 

A Tel-Aviv mellett fekvő Ráánánán kedden három késeléses merénylet történt. Ezek közül kettőt koordináltan hajtottak végre. Az egyik elkövetőt egy esernyő segítségével fegyverezte le a boltjából kirohanó férfi – ez volt az első tárgy, amit fel tudott kapni. Ezután többen siettek a segítségére, míg a rendőrség a helyszínre érkezett.  A súlyos sérüléseket szerzett tettes a városi kórház alkalmazottja volt. A nap közepén Jeruzsálem kijáratait is lezárták egy órára, és így sikerült elfogni a ráánánái merényleteknél használt autót és annak sofőrjét.

 

Közel egy időben Jeruzsálemben is több támadást hajtottak végre. Két terrorista szállt fel az Ármon Hánáciv nevű negyedben egy buszra, egyikük kést rántott, másikuk pisztollyal lőtt az utasokra. A merényletnek két halottja, több súlyos sérültje és számos, sokkos állapotba került túlélője van. Az elkövetőket a rendőrök megölték. Hétfő este hasonló merényletet akadályoztak meg egy busz utasai Jeruzsálemben.

muslims-throwing-stones-at-temple-mount-1
Zavargások a Templom-hegyen

A mai nap második jeruzsálemi merénylete a Geulá nevű ultraortodox negyedben történt, ahol egy terrorista, a Bezek telefontársaságtól származó szolgálati autóját felhasználva hajtott a várakozók közé, majd kiugrott a kocsiból, és baltával támadt a sérültekre. Egy idős férfi, Jesájáhu Kirsevszki rabbi, több könyv szerzője, a helyszínen meghalt. Ortodox szokás szerint már a délután folyamán eltemették. A terroristát a helyszínre rohanó biztonsági őr lőtte agyon. A merénylő unokatestvére volt annak a két férfinak, akik 2014 novemberében Jeruzsálem Hár Nof nevű negyedében támadtak rá zsinagógában imádkozó férfiakra, többeket megöltek, illetve súlyosan megsebesítettek.

 

A jeruzsálemi merényleteket a Hámász vállalta magára. A Bezek telefontársaság nyilatkozata szerint az alkalmazásában álló elkövetőről nem tudhatták, hogy terrorcselekményeket forgat a fejében, azonban az illető, az interneten is látható egy évvel ezelőtt készült videón, hosszasan dicsérte a Hár Nof-i zsinagógában elkövetett, többszörös gyilkosságot.

 

Jeruzsálemben egy harmadik merényletkísérlet is történt tegnap, az Óváros egyik bejáratánál. A merénylőt még időben megfékezték, sérülés nem történt.

resizedimg83383.jpg
A jeruzsálemi autós merénylet után – a buszmegálló, háttérben a terrorista összetört szolgálati autója
Or Akiván egy arab férfi ollókat dobált, de elfogták őt, sérülés nem történt. Eilaton egy autó áttörte az úttorlaszt, az ezzel kapcsolatos hírek egyelőre zavarosak. A kődobálásos merényletek folytatódnak Jehudában és Somronban, különösen Hevron környékén, azonban szerencsére sehol sem történt személyi sérülés, csak anyagi kár. Kedd éjjel Jeruzsálem egy központi utcáján is molotov-koktéllal dobálták meg az arra haladó autókat és egy buszt is. Az északi Migdál Háemekben egy járókelő két, gyanúsan viselkedő személyre lett figyelmes, és riasztotta a rendőröket. Késeket találtak náluk, melyekkel zsidók elleni támadásra készültek.

 

A kedd estére Jeruzsálembe szervezett tüntetést a szervezők lemondták, annak érdekében, hogy a biztonsági erőket ne vonják el fontos feladataik elől. A tüntetés céljai között szerepelt, hogy a résztvevők megmutassák, a terror ellenére is ki mernek vonulni az utcára, valamint az, hogy megerősítsék és támogatásukról biztosítsák a kormányt.

img624550
Az egyik ráánánái késelés helyszíne – fényes nappal, a város egyik főutcáján történt a támadás
Az izraeliek legnagyobb része nincsen megelégedve azzal, ahogyan a kormány kezeli a helyzetet.  Juli Edelstein, a Kneszet szóvivője felszólította a pártokat, hogy a hatásosabb fellépés érdekében tegyék félre a nézetletéréseiket, és alakítsanak egységkormányt. Az ellenzék élesen bírálja a kormány tehetetlenségét, de konkrét megoldásokat ők sem kínálnak. Felröppent a hír, hogy a legutóbbi választásokon  nagyon gyengén szereplő, és ezután leköszönő Avigdor Liebermann újra visszatér. Binjámin Netanjahu miniszterelnök több nyilatkozatban is elítélte a terrorhullámot, és ígéretet tett a terroristák megfékezésére és a helyzet stabilizálására.

 

A miniszterelnök megtiltotta a parlamenti képviselőknek – zsidóknak és araboknak egyaránt-, hogy a konfliktus egyik legfőbbb szimbólumát jelentő Templom-hegyre látogassanak. A kormány és a jeruzsálemi városvezetés a palesztinok által lakott negyedek lezárását, és kijárási tilalom bevezetését fontolgatja. A kődobálás visszaszorítása érdekében engedélyezték az éles lőszerek használatát, illetve bevezetik a kő és gyújtóbomba dobálásért kötelezően kiszabandó büntetést, mely legalább négy év börtönbüntetést jelent.

 

A biztonsági kabinet keddi ülésén elfogadták azt a határozatot, hogy biztonsági őröket alkalmazzanak a buszokon. Amíg megfelelő mennyiségű embert toboroznak össze erre a feladatra, addig a hadsereg biztosítja a szükséges emberi erőforrást. A hadsereg nyújt erősítést a Jeruzsálemben, különösen az arab negyedek körül járőröző rendőröknek is.

12107267_10153020512461901_1561694479814283374_n
Ötletes rajz a „lefegyverző alakulat” címerével az elmúlt napok alapján: nunchaku, esernyő és szelfibot
A fegyverviselési engedéllyel rendelkező polgárokat már napokkal korábban felszólították, hogy pisztolyukat mindig tartsák maguknál. Akiknek nincs fegyverviselési engedélye, egyéni módokon igyekszik „felfegyverkezni”: a legkelendőbb védelmi eszköz a paprikaspray, mások botokat, vagy akár csavarhúzókat tartanak maguknál vészhelyzet esetére. Az elmúlt napokban egy nunchaku, egy esernyő, sőt, még egy szelfibot is szerepet játszott a terroristák ártalmatlanná tételében.

 

A sok rossz hír után a végére kerüljön egy jó: az október 3-i, jeruzsálemi késeléses merénylet két túlélője, anya és kétéves kisfia, elhagyhatták a kórházat.

Megszakítás