ÓMERSZÁMLÁLÁS

Az áldás szövege:

בָּרוּךְ אַתָּה ה’ אֱלֹהֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם, אֲשֶׁר קִדְּשָׁנוּ בְּמִצְוֹתָיו וְצִוָנוּ על ספירת העמר.

Báruch Átá Ádonáj Elohénu melech háolám, áser kidsánu bemicvotáv, vecivánu ál szfirát háomer.

Áldott vagy Te, örökkévaló Istenünk, a Világ Királya, aki megszentelt minket parancsolataival és elrendelte az ómer számlálását.

Az áldás után a nap számát mondjuk:

Hájom … jom sehem … báomer. – Ma van az ómerszámlálás … napja, ami … hét és … nap.

Majd egy lezáró könyörgés következik:

הרחמן הוא יחזיר לנו עבודת בית המקדש למקומה במהרה בימינו אמן סלה.

Háráchámán hu jáchzir lánu ávodát bét hámikdás bimherá vejáménu ámen szelá.

A Kegyelmes állítsa vissza a szentélyszolgálatot minél hamarabb, még napjainkban, ámen, szelá.

Bár maga a micva egy perc alatt teljesíthető, ezért első látásra könnyen betarthatónak tűnik, mégsem ennyire egyszerű, hiszen heteken keresztül minden este emlékeznünk kell a számolás szükségességére. Manapság ez igazán nem okozhat nehézséget, hiszen számos manuális módszer, telefonos applikáció, valamint e-mailes figyelmeztető szolgáltatás áll rendelkezésünkre. A zsinagógákban az esti ima végén mindig sort kerítenek a számolásra.

Április 13. – 8

Április 14. – 9

Április 15. – 10

Április 16. – 11

Április 17. – 12

Április 18. – 13

Április 19. – 14 – ami két hét

Az ómerszámlálás hét hete alatt minden héten egy-egy érdekes történetet osztunk meg:

Börésit Rábá 68:4

Egy gazdag római asszonyság megkérdezte Joszi ben Cháláftá rabbit: „Hány nap alatt teremtette Isten a világot?” Ő így felelt: „Hat nap alatt, ahogy áll: »Mert hat napon alkotta az Örökkévaló az eget és a földet«”. „És azóta mit csinál?” – kérdezte az asszonyság. „Isten ül és házaspárokat hoz össze: ennek a lánya annak, annak az özvegye amannak” – felelte a rabbi. „És te pusztán emiatt hiszel Benne?” – tudakolta az asszonyság. „Hát erre még én is képes vagyok! Sok rabszolgám és rabszolganőm van, egy pillanat alatt össze tudom boronálni őket” – tette hozzá. „Talán könnyű feladatnak tűnik ez a számodra, ám Istennek olyan nehéz, mint a Vörös-tenger kettéválasztása” – felelte Joszi rabbi és tovább állt. Az asszonyság még aznap este felsorakoztatott egymással szemben ezer rabszolgát és ezer rabszolganőt és összeadta őket. Másnap az egyik rabszolgát bevert fejjel találta, a másiknak kinyomták a szemét, a harmadik meg sántított a törött lába miatt. Megkérdezte tőlük: „Mi történt veletek?” Erre így szóltak mindannyian: „Nem akarjuk a párunkat!” Az asszonyság azonnal Joszi rabbiért küldetett és a következővel fogadta: „Nincs olyan Isten, mint a te Istened. A Tórád igaz, kellemes és dicséretreméltó. Bölcsen válaszoltál nekem”. A rabbi így felelt: „Hát nem mondtam neked, hogy talán könnyű feladatnak tűnik ez a számodra, ám Istennek olyan nehéz, mint a Vörös-tenger kettéválasztása? Mit gondoltál, hogy Isten az akaratuk ellenére hozza össze a házaspárokat és nem azért, hogy jó soruk legyen?”

 

Megszakítás