"Én azért is kicsit furcsálltam, mert körülbelül 2 perc telt el a beszéd után és már a Zsidó Világkongresszus (WJC) honlapján kint volt az értékelés” – mondta az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija. Köves nem gondolja, hogy az értékelést előre elkészítették. Szerinte hamar mondtak értékítéletet, aminek aztán a következménye az lett, hogy Ronald S. Lauder bocsánatot kért.

 

Elszalasztott lehetőség volt a szervezet budapesti ülése

Elszalasztott lehetőség volt a Zsidó Világkongresszus (WJC) budapesti ülése, mert a rendezvényen több konstruktív, konkrét javaslat kellett volna arról, hogy mit lehet tenni az antiszemitizmus és a gyűlölet terjedése ellen, nem elég a „vészkiáltozás" – mondta Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija szerdán.
Pozitívumként értékelte, hogy Orbán Viktor miniszterelnököt meghívták a világkongresszusra, mert ez azt a stratégiát igazolja, hogy a gyűlölet elleni fellépéshez minél szélesebb körű összefogásra, folyamatos párbeszédre és konstruktív kapcsolattartásra van szükség. Utalt arra, hogy a WJC ülésén visszavonták a Magyarországot ért, az itteni antiszemitizmusra vonatkozó kritikát, ugyanakkor a kirekesztés felszámolására vonatkozó konstruktív javaslatok nem hangzottak el a tanácskozáson.

Úgy fogalmazott: az "elhatárolódások számonkérése mellett" olyan lényeges kérdésekről is tárgyalni kellene, mint például az oktatás szerepe az antiszemitizmus felszámolásában.

Köves Slomó sajnálatát fejezte ki, hogy a WJC ülésén nem merült fel, hogy komoly előrelépést történt, amikor az alaptörvénybe, annak negyedik módosításakor, illetve az új polgári törvénykönyvbe bekerült a közösségek méltóságának védelme. Ez eszközt ad ahhoz, hogy a jogállam eszközeivel lehessen végre fellépni az egyre durvuló gyűlölet beszéd ellen – hangsúlyozta.

Fontos tanulságnak tekinti, hogy a WJC jövőben a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) vezetőségén kívül a sokszínű zsidó közösség minél több szervezetével szerves kapcsolatot tartson fenn. A mostani rendezvényt megelőzően nem történt konzultáció a különböző zsidó közösségekkel, jogvédő szervezetekkel, a holokauszt-túlélőkkel és a zsidó kulturális szervezetekkel sem. Ez azért is fontos lett volna, hogy információkat szerezzenek a magyarországi állapotokat illetően. Nagyon visszás, amikor a WJC vezetője úgy nyilatkozik, hogy a magyarországi viszonyokról a sajtóból tájékozódik – vélekedett.

Az EMIH vezető rabbija hangsúlyozta: az antiszemitizmus társadalmi probléma, amelyet csak összefogással, intenzív párbeszéddel lehet felszámolni, a politikai nyilatkozatokon túl. Véleménye szerint a holokausztról, illetve a hazai zsidóság magyar történelemben betöltött pozitív szerepéről sokkal többet kellene oktatni.

Megjegyezte, az ismeretterjesztés azért kulcsfontosságú, mert "a zsidóságnak és minden békére vágyó társadalomnak legnagyobb ellensége a tudatlanság".

Köves Slomó azt mondta: meglepte és elszomorította, hogy Zoltai Gusztávot, a Mazsihisz ügyvezető igazgatóját nem választották meg a WJC alelnökévé. Saját alelnöki jelöltségéről közölte: nem számított arra, hogy megválasztják alelnöknek, egyúttal eredményként értékelte, hogy egyáltalán az aspiránsok listájára felvették őt, noha az EMIH nem tagja a Zsidó Világkongresszusnak. Jelölése éppen arra kívánta felhívni a figyelmet, hogy "a világ zsidóságának képviseletét" sajátjának tekintő szervezet nem válogathat a különböző irányzatok között – tette hozzá.

HírTV-nek adott interjú:

MTV: Ma Reggel című műsorának adott interjú: