Az EMIH vezető rabbija az i24NEWS izraeli angol nyelvű tévének adott interjút.

A televízió kérdésére, miszerint hogyan is foglalná össze Menachem Mendel Taub kállói rebbe örökségét, Köves Slomó arról beszélt, hogy négy holokauszt-túlélő unokájaként számára „nagy példakép” volt a rebbe életútja.

Köves rabbi 13 évesen találkozott a rebbével Bnei Brakban, mikor egy bár micvó-úton vett részt Izraelben. A rebbe akkor elénekelte a a Szól a kakas már című dalt, mely a messiás iránti vágyakozást fejezi ki.

Az EMIH vezető rabbija azt is felidézte, hogy a rebbe 2014-ben Budapesten szólalt fel, és akkor is elénekelte a dalt.

Itt jártakor a rebbe azt mondta Köves rabbinak, hogy fontos küldetés elérni: a holokausztban elveszett zsidókat ne csak „passzív áldozatként”, hanem mély zsidó identitással rendelkező emberként lássák, akik mindent megtettek zsidóságuk és családjuk emberi méltóságának megőrzéséért.

Taub rebbe „nem csak túlélő volt, hanem egy olyan egyén, aki újjáépítette a zsidó életet közösségén keresztül”.

Köves rabbi szerint ezért is lehetséges, hogy sokan felnéztek a rebbére, még olyanok is, akik nem követték a szigorúan ortodox életvitelt.

A rebbe életének egyik leckéje, hogy nem szabad csak gyászolni, hanem az életet is újra kell kezdeni, és hogy „sosem késő visszatérni a zsidó gyökerekhez”.

Köves rabbi záró soraiban a rebbe életét a próféták soraihoz hasonlította, hiszen a rebbe közösségi szinten támasztotta fel a halottakat.

Köves Slomó: Taub rebbe példakép volt számomra

Uploaded by Zsido.com on 2019-04-30.

Ez a cikk azért jelenhetett meg, mert olvasóink egy része tavaly az EMIH-nek ajánlotta fel a személyi jövedelemadója 1 százalékát. Erre a segítségre idén is szükségünk lesz.

zsido.com szerkesztősége azért dolgozik, hogy olvasóink minél érdekesebb és sokszínűbb tájékoztatást kapjanak a zsidóságot érintő hazai és nemzetközi eseményekről, valamint a judaizmussal kapcsolatos kérdésekről.

A munkánkat az 1 százalékos felajánlások teszik lehetővé. Ezért arra kérjük minden kedves olvasónkat, hogy támogassa adója 1 százalékával az EMIH-et, a zsido.com fenntartóját.

Az EMIH technikai száma: 1287

Megszakítás