Szakaszunkban – Ki Távó (5Mózes 26:1–29:8.) – a zsengék bemutatásának szertartását, majd a tizedek bemutatásának rendjét ismerteti Mózes. Megparancsolja, hogy amikor átkelnek a Jordánon, állítsanak fel nagy köveket a folyóban, és írják rá emlékeztetőül, az egész Tórát. Utána hat-hat törzs egymással szemben állva áldás és átok szövegeket mond főleg olyan dolgokra, amiket az ember titokban tesz, és így nem derül fény rá. Ezután megismétli Mózes a Leviticus végén hallatott figyelmezetetést (Tochécha): mi lesz ha betartja a nép az isteni szerződést, és mi vár rá, ha, Isten ments, nem tartja be.

No Title

Heti szakasz Köves rabbival: Ki Távó Ki Távó (פָּרָשָׁת כִּי תָבוֹא) Szakaszunkban – Ki Távó (5Mózes 26:1-29:8.) – a zsengék bemutatásának szertartását, majd a tizedek bemutatásának rendjét ismerteti Mózes. Megparancsolja, hogy amikor átkelnek a Jordánon, állítsanak fel nagy köveket a folyóban, és írják rá emlékeztetőül, az egész Tórát.

Ki távo (5Mózes 26:1–29:8.) פָּרָשָׁת כִּי תָבוֹא

A hetiszakasz tartalmából

  • Mózes utasítja Izrael népét: Amikor bemész majd az országba, amelyet az Örökkévaló ad neked birtokul, és letelepszel, és művelés alá vonod a földet, vigyél gyümölcseid zsengéjéből (bikurim) a Szentélybe, és adj hangot háládnak mindazért, amit az Örökkévaló érted tett. – 5Mózes 26:1–11. 
  • A hetiszakaszban ezen kívül szó esik a levitáknak és a szegényeknek juttatandó tizedekről, és részletes utasításokat kap a nép arra vonatkozóan, miképpen mondja el az áldásokat és az átkokat a Gerizim és az Ébál hegyén – ahogyan arról már a Röé hetiszakasz elején szó volt. Mózes emlékezteti a népet, hogy ők Isten választott népe, és hogy ők is az Örökkévalót választották maguknak. A zsidók utasítást kapnak arra, hogy amint belépnek a Szentföldre írják fel a parancsolatokat azokra a kövekre, amiket az Ébál hegyén állítanak fel. – 5Mózes 26:12–27:26. 
  • A hetiszakasz második részét a tocháchá („feddés”) tölti ki. Miután felsorolta, Isten milyen áldásokban részesíti a népet, ha az betartja a Tóra törvényeit, Mózes hosszan sorolja mindazon kegyetlen dolgokat – betegség, éhínség, nyomor és számkivetés –, amelyek abban az esetben sújtják majd a népet, ha az nem törődik az Örökkévaló parancsolataival.– 5Mózes 28. 
  • Mózes befejezésül elmondja a népnek, hogy csupán most, negyven évvel néppé válásukat követően tettek szert „szívre, hogy értsenek, szemre, hogy lássanak, és fülre, hogy halljanak”. – 5Mózes 29:1–8.

 

AJÁNLOTT OLVASMÁNYOK:

Megszakítás