Kezetekben tartjátok A zsidó ismeretek tára című anyagot. Ezen az intenzív, háromnapos programon többek között az itt összegyűjtött anyag nagy részét fogjuk átvenni.

Ebben a jegyzetben a Bibliából, a zsidó jog és etika műveiből és különböző filozófiai témákkal foglalkozó írásokból válogattunk és fordítottunk. A válogatás anyagainak egy része a héber vagy angol eredetiből erre az alkalomra lett fordítva.

Az erre a három napra tervezett program a kellemes kikapcsolódás és a szombati hangulat mellett, igencsak jelentős mennyiségű. Azért döntöttünk ennyire intenzív program mellett, mert csak így van lehetőség a rendelkezésünkre álló rövid idő alatt arra, hogy mélyreható ízelítőt nyújtsunk az itt kiválasztott anyagokból, illetve aktuális témákból.

Mint mindig, most is központi témák köré igyekeztünk csoportosítani a hét­vé­ge érdekfeszítő előadásait. Ez a téma ezúttal a Másság, elkülönülés és disz­kri­mi­náció kérdései közé tartoznak. Mint mindig, ezen a hétvégen is a gyerekek áll­nak középpontban, mind a programok mind az előadások témáit tekintve.

Természetesen nem szeretnénk, ha a hétvégének csupán afféle elvont „tudományos jellege” lenne, és ezért a kiemelkedően családias és fiatalos jó hangulat mellett a kóser konyháról, a sábesz megtartásáról a neveléséről szóló beszélgetések is helyet kapnak ebben a három napban.

Az alapos, esetleges félreértéseket, tévhiteket tisztázó tanulás érdekében nem egyetemi előadásokhoz hasonló órákat tervezünk, hanem beszélgetéseket, amelyeken mindenki felteheti az aktuális témába vágó kérdéseit. El szeretnénk kerülni az olyan órákat, amelyeken a társaság nagy része egyáltalán nem, vagy csak alig érti, hogy miről van szó, hogyan kapcsolódnak egymáshoz az egymást követő gondolatok. Ha kérdéseitek vannak, szóljatok bátran – könnyebb azokat helyben tisztázni. Természetesen az órák után is van mód kérdések, vagy akár nem tárgyalt témák megbeszélésére, illetve a tanulás folytatására a hét szinte minden napján rendezett színes előadásokon, a Pesti Jesivában, vagy a Szabadegyetem keretében.

Már huszonharmadszorra kerül sor a Hétvége a Pesti Jesivával program megrendezésére. Az eddigi közel kétezer résztvevőtől merített tapasztalatokat felhasználva próbálunk ez alkalommal, mind a teljesen kezdőknek, mind a haladóknak megfelelni, és még sikeresebben kitölteni ezt a két napot. Azonban a Ti segítségeteket is várjuk, és magatok számára is érdekesebbé, hatékonyabbá tudnátok tenni ezt a hétvégét, ha folyamatosan elmondanátok véleményeteket a beszélgetésekről, az anyag tartalmáról, bonyolultságáról stb., akár még az ebédről is, illetve ha kitöltitek az általunk összeállított kérdőívet.

Külön köszönetet mondunk Dr. Klár Andrásnak, akinek anyagi segítsége nélkül e fontos tanfüzet nem valósulhatott volna meg.

Oberlander Báruch

Megszakítás