Kezetekben tartjátok A zsidó ismeretek tára című anyagot. Ezen az intenzív, kétnapos programon többek között az itt összegyűjtött anyag nagy részét fogjuk átvenni.

Ebben a jegyzetben a Bibliából, a zsidó jog és etika műveiből és különböző történelmi témával foglalkozó írásokból válogattunk és fordítottunk. A válogatás anyagainak egy része a héber vagy angol eredetiből erre az alkalomra lett fordítva.

Az erre a két napra tervezett program a kellemes kikapcsolódás és a szombati hangulat mellett, igencsak jelentős mennyiségű. Azért döntöttünk ennyire intenzív program mellett, mert csak így van lehetőség a rendelkezésünkre álló rövid idő alatt arra, hogy mélyreható ízelítőt nyújtsunk az itt kiválasztott anyagokból, illetve aktuális témákból.

Mint mindig, most is két kulcs témája lesz a hétvégének:

A tíz kabbalisztikus szférával, a háláchikus dátumvonallal, illetve a Zohárral foglalkozó előadásaink a zsidó naptár aktuális időszakával, a Peszách és Sávuot ünnep közötti omerszámlálással kapcsolatosak.

A másik központi témánk adja a hétvége nevét is: „A zsidó és a nem zsidó világ találkozása mentén”. A Judaizmus természetesen elsősorban önmagában – és nem valamihez képest – határozza meg értékeit, ugyanakkor kétségtelen, hogy a zsidó nép közel kétezer éves diaszpórája sok olyan kérdést is felvetett, és felvet, amelyek a nem-zsidó világgal való intenzív együttélésből fakadnak. Ilyen például a Kereszténységhez való viszony, melyet a „Bálványimádás-e a Szentháromság” című előadás veszeget, vagy akár a „Konzervatív-e a neológia?” című, mely ugyancsak az asszimiláció és a nem-zsidó világhoz való alkalmazkodás során létrejött zsidó irányzatok sokféleségét elemzi. Természetesen idetartoznak a betérésekről, a gettó nem-zsidókról szóló irodalmáról, a prágai Gólemről, de még a talmudhamisításról szóló előadások is, nem is beszélve a noahita hét törvényről.

A gyerekek számára külön gyermekprogramot is biztosítunk – ezeken a legkisebb gyermekek is részt vehetnek. E programok a felnőtt programokkal párhuzamosan időnként a felnőttekkel közösen kerülnek megrendezésre.

Az alapos, esetleges félreértéseket, tévhiteket tisztázó tanulás érdekében nem egyetemi előadásokhoz hasonló órákat tervezünk, hanem beszélgetéseket, amiken mindenki felteheti az aktuális témába vágó kérdéseit. El szeretnénk kerülni az olyan órákat, amelyeken a társaság nagy része egyáltalán nem, vagy csak alig érti, hogy miről van szó, hogyan kapcsolódnak egymáshoz az egymást követő gondolatok. Ha kérdéseitek vannak, szóljatok bátran – könnyebb azokat helyben tisztázni. Természetesen az órák után is van mód kérdések, vagy akár nem tárgyalt témák megbeszélésére, illetve a tanulás folytatására a hét szinte minden napján rendezett színes előadásokon, a Pesti Jesivában, vagy a Szabadegyetem keretében.

Már tizenhatodszor kerül sor a Hétvége a Pesti Jesivával program megrendezésére. Az eddigi tapasztalatokat felhasználva próbálunk ez alkalommal, mind a teljesen kezdőknek, mind a haladóknak megfelelni, és még sikeresebben kitölteni ezt a két napot. Azonban a Ti segítségeteket is várjuk, és magatok számára is érdekesebbé, hatékonyabbá tudnátok tenni ezt a hétvégét, ha folyamatosan elmondanátok véleményeteket a beszélgetésekről, az anyag tartalmáról, bonyolultságáról stb., akár még az ebédről is, illetve ha kitöltitek az általunk összeállított kérdőívet.

Külön köszönetet mondunk Dr. Klár Andrásnak, akinek anyagi segítsége nélkül e fontos tanfüzet nem valósulhatott volna meg.

Köves Slomó

Megszakítás