Kezetekben tartjátok A zsidó ismeretek tára című anyagot. Célunk, hogy ezen intenzív, háromnapos program alatt átvegyük az itt összegyűjtött anyag nagy részét.

Ebben a jegyzetben a Bibliából, a Talmudból, a zsidó filozófia és misztika műveiből válogattunk és fordítottunk. A fordítások nagy része a héber, jiddis eredetiből külön erre az alkalomra készült.

Az erre a két napra tervezett program a kellemes kikapcsolódás és a szombati hangulat mellett, igencsak jelentős. Azért döntöttünk ennyire intenzív program mellett, mert csak így van lehetőség a rendelkezésünkre álló rövid idő alatt arra, hogy valódi ízelítőt nyújtsunk a zsidósággal kapcsolatos alapfogalmakból, illetve aktuális témákból.

A hétvége során sok izgalmas téma kerül majd áttekintésre. Szóba kerül majd a közelgő ünnepek ezoterikus és gyakorlati oldala, olyannyira hogy még a Sofár fúvás technikáját is elsajátíthatjuk. Beszélni fogunk a sokak által emlegetett, de kevesek által behatólag ismert „Holt-tengeri tekercsek”-ről. E téma kapcsán egy különleges összeállítást le is fordítottunk a qumráni tekercsekből. Elbeszélgetünk majd arról, vajon miféle kódok vannak a Tóra szövegébe rejtve. Majd vasárnap a holokaust hatvanadik évfordulójának alkalmából rendhagyó módon kis konferenciát tartunk sok a holokaustot érintő filozófiai, rabbinikus és gyakorlati kérdés témakörében.

A gyerekek számára, külön gyermekprogramot is biztosítunk – ezeken a legkisebb gyermekek is részt vehetnek. E programok a felnőtt programokkal párhuzamosan kerülnek megrendezésre.

Az alapos, esetleges félreértéseket, tévhiteket tisztázó tanulás érdekében nem egyetemi előadásokhoz hasonló órákat tervezünk, hanem beszélgetéseket, amiken mindenki felteheti az aktuális témába vágó kérdéseit. El szeretnénk kerülni az olyan órákat, amelyeken a társaság nagy része egyáltalán nem, vagy csak alig érti, hogy miről van szó, hogyan kapcsolódnak egymáshoz az egymást követő gondolatok. Ha kérdéseitek vannak, szóljatok bátran – könnyebb azokat helyben tisztázni. Természetesen az órák után is van mód kérdések, vagy akár nem tárgyalt témák megbeszélésére, illetve a tanulás folytatására a hét szinte minden napján rendezett színes előadásokon, a Pesti Jesivában, vagy vasárnaponként a Szabadegyetem keretében.

Már nyolcadszor kerül sor a „Pilisi Szeminárium a Pesti Jesivával” megrendezésére. Az eddigi tapasztalatokat felhasználva próbálunk ez alkalommal, mind a teljesen kezdőknek, mind a haladóknak megfelelni, és még sikeresebben kitölteni ezt a két napot. Azonban a ti segítségeteket is várjuk, és magatok számára is érdekesebbé, hatékonyabbá tudnátok tenni ezt a hétvégét, ha folyamatosan elmondanátok véleményeteket a beszélgetésekről, az anyag tartalmáról, bonyolultságáról stb., akár még az ebédről is, illetve ha kitöltitek az általunk összeállított kérdőívet.

Külön, köszönetet mondunk Dr. Klár Andrásnak, akinek anyagi segítsége nélkül e fontos tanfüzet nem valósulhatott volna meg.

További köszönet illeti Barna Ágnest, Kárpát Tamást, Klein Lászlót és Walfisch Pétert anyagi támogatásukért.

Köves Slomó

 

Megszakítás