És szólt az Örökkévaló Mózeshez Szináj pusztájában; a gyülekezés sátorában, a második hónap elsején, a második évben, hogy kivonultak Egyiptom országából, mondván: Vegyétek föl Izrael fiai egész községének összegét családjaik szerint, atyáik háza szerint, a nevek száma szerint, minden férfiszemélyt, fejenként. (4Mózes 1:1-2)

A Mózes negyedik könyvét nyitó Bámidbár hetiszakasz népszámlálásról szól, nemzetségekről, családokról, leszármazásról. Az Örökkévaló annyira kedveli a népét, hogy pontosan szeretné tudni, hányan vannak gyermekei. Ráadásul mindenki egyformán számít, a szegény és a gazdag, a tanult és a műveletlen, a jó és a bűnös egyaránt egyet ér. Amit valamilyen szempontból fontosnak tartunk, szeretjük, féltjük vagy más érzelem fűz hozzá, azt számon tartjuk. Ha egy dátum felé valamilyen érzelemmel eltelve, akár örömteli várakozással, akár félelemmel haladunk, számoljuk a napokat.

És sokszor a konyhában is számolunk, hiszen vannak olyan ételek, elsősorban sütemények és kenyérfélék, melyeknél fontos, hogy pontosan a megadott mennyiségű alapanyag felhasználásával készítsük el őket. A Bámidbár hetiszakaszhoz egy ilyen receptet javaslunk:

Müzliszelet

párve, tej- és tojásmentes

  • 2 1/3 pohár zabpehely
  • 2/3 pohár datolyaméz (szilán)
  • fél pohár barna cukor
  • 2/3 pohár teljes kiőrlésű liszt
  • 1 kk. só
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • fél pohár étolaj
  • összesen két és fél-három pohár „töltelék”: mazsola, dió, mogyoró, mandula, tőzegáfonya, csokicsipsz, kókuszreszelék, napraforgó-, len-, szezámmag

Keverje össze a hozzávalókat egy nagy tálban, amíg a nedves és a száraz összetevők teljesen összekeverednek és kissé morzsás keveréket kap. Nyomkodja sütőpapírral bélelt tepsire, majd 170 fokos sütőben, mintegy 20 perc alatt süsse meg. A sütőből kivéve azonnal kockázza fel (ne ijedjen meg, ilyenkor még puha és a kés alatt kissé szétesik), majd hagyja kihűlni és egyben megszilárdulni. Jól zárható dobozban két hétig is eláll, és jól tűri a fagyasztást is.

 

Megszakítás