Elkészítették a Báál Sém Tov zsinagógájának másolatát New Yorkban. Az épület falába huszonkét, a holokausztban elpusztított zsinagóga tégláit is beépítették – tájékoztat a chabad.org.

Az épület nagyjából követi az eredeti, az ukrajnai Mezibusban (Medzhybizh) található zsinagóga formáját. A Báál Sém Tov zsinagógájaként ismert épületet jóval a Báál Sém Tov XVIII. századi mezibusi letelepedése előtt emelték. 1939-ben a kommunisták rongálták meg, 1942-ben pedig a nácik gyújtották fel és égették porig. Ekkor veszett oda a város zsidó lakossága is: a nácik összegyűjtötték, majd agyonlőtték a helyi zsidókat. Bár az épületből csak elszenesedett romok maradtak, a holttesteket pedig három tömegsír nyelte el, a Báál Sém Tov szellemi öröksége tovább él. Számtalan történet játszódik a mezibusi zsinagógában, ahonnan a haszidizmus elindult világhódító útjára.

Nyolcvan évvel a zsinagóga pusztulása után, amikor a legfiatalabb holokauszttúlélők is idős korukat élik, Monsey-ban egy csapatnyi haszid úgy döntött, hogy megépítik a zsinagóga mását a környék zsidó közössége számára. „A zsinagóga megformálásával az a célunk, hogy elmeséljük népünk történetét, hogy elmondjuk: soha nem felejtünk és mindig újjáépítünk” – magyarázta az egyik alapító, Dovid Lichtenstein rabbi, aki azt is elmondta, hogy azért is választották üzenetük átadásához éppen a Báál Sém Tov zsinagógáját, mert ő volt az a nagy formátumú szellemi vezető, akinek rendkívüli szerepe volt abban, hogy a zsidóság a mai napig él és virágzik.

A Báál Sém Tov volt az, aki spiritualitást hozott, illetve örömöt és reményt öntött a kelet-európai zsidók sivár életébe.

A majdnem teljesen elkészült és azóta már használatba is vett épület alapkövét utólagosan, szimbolikus módon tisá beáv napján tették le. A dátum szimbolikus, ez a nap ugyanis a varsói gettó likvidálásának szomorú emléknapja (sok más tragikus esemény mellett).

A kezdeményezés részeként huszonkét, a holokausztban elpusztított zsinagóga romjai közül mentettek ki néhány téglát, és ezeket is beleépítették e szimbólumokban gazdag épület falába. A téglák Lengyelország számos településéről érkeztek, többnyire olyan helyekről, melyek zsidó lakossága teljes egészében odaveszett a vészkorszakban. Az ukrajnai háborús helyzet miatt Ukrajnából nem érkeztek téglák az építkezéshez. A zsinagógák maradványai mellett annak a nemrég feltárt bunkernek néhány darabját is beépítik a falba, melyben a nácikkal szembeni ellenállásra buzdító és zsidó testvérei mellett a végsőkig kitartó Menachem Ziemba rabbi, a „gettó rebbéjeként” ismert Kalonymus Kalman Sapira, piasecznói rebbe, valamint a gettófelkelés vezetői rejtőzködtek. A Mila utca 18. szám alatt található bunker alapzatából egy egész téglát, hét töredéket és három megperzselt deszkáját is sikerült megmenteni, ezeket ünnepélyes keretek között építették be az épület falába. A ceremónián öt holokauszttúlélő is részt vett és felolvasták Hillel Seidman 1943-as bejegyzését A varsói gettó naplójából:

„Hol halt meg olyan sok zsidó Isten Nevének megszentelésére [ál kidus Hásem], mint a varsói gettó utcáin? Minden egyes utca a Morija-hegye [ahol Izsák feláldozása történt], minden kő ákedá [Izsák feláldozása]. Ha valami csodának köszönhetően túlélem ezt az őrületet, talán elviszek egy követ a Nalewki utcából Erec Jiszráelbe és leteszem a Siratófal mellé. Amikor a zsidók ellátogatnak arra a megszentelt helyre, ezen kő fölött sirathatják elvesztett szeretteiket és a zsidó nép hatalmas részének megsemmisülését.”

Seidman túlélte a háborút, ám a Nalewski utca köveit a varsói gettó többi kövével és téglájával együtt eldózerolták és lebetonozták, hogy minél hamarabb elfeledhessék a megkínzott és meggyilkolt zsidók millióinak emlékét. Seidman fia, Abraham Moshe Seidman rabbi egyébként részt vett az ünnepségen, ahol a fenti idézet mellett elhangzott többek között a tisá beáv napján felolvasott kinot, vagyis gyászénekek.

Az új zsinagóga a tehetős Wesley Hills negyedben található, azonban Lichtenstein rabbi hangsúlyozta, hogy a közösség minden szempontból sokszínű, ugyanis a környék leggazdagabb lakói vendégházakat bocsátanak térítésmentesen olyan családok rendelkezésére, akik családtagjaik kórházi kezelése miatt tartózkodnak Amerikában és hosszabb távon lakóhelyre van szükségük. „Ez az, amit a Báál Sém Tov örömmel látott volna: az emberek megosztoznak egymással, inspirálják egymást és együtt növekszenek” – mondta Lichtenstein rabbi.

Fotó: chabad.org