Egyre többen tervezik a skandináv országokban élő zsidók közül, hogy Izraelbe költöznek az antiszemitizmus erősödése miatt. A folyamat mellékhatásaként kezd átalakulni az ingatlanvásárlók és befektetők köre.

Az, hogy külföldiek ingatlanokat vásárolnak Izraelben, nem újdonság. Az elmúlt évben azonban a francia, belga és angol vásárlók mellett új szereplők is megjelentek a piacon, mégpedig a skandináv országokból származó zsidók. Az elsősorban Svédországban és Dániában élő vevők főleg lakásokat keresnek Tel-Avivban és Herzliayaban. A vásárlók egy része be is költözik új szerzeményébe, mások kifejezetten befektetési céllal fektetnek ingatlanba, de olyanok is akadnak, akik a jövőben akarnak majd Izraelbe költözni – olvasható a ynetnews.com-on.

Az egyik, kifejezetten külföldiekre specializálódó ingatlanos azt mondta: az elmúlt pár hónapban 30 ilyen üzlete volt Tel-Avivban, de más városokban is tárgyalnak. Szerinte a Svédországból érkezőkre az antiszemitizmus erősödése hatott. Még nincsenek annyian, mint a francia ügyfelek, de hónapról hónapra többen vannak – mondja Marchello Enchilini.

Ahogy, arról már beszámoltunk Izraelben pezseg az ingatlanpiac, nemrég elkelt az ország történetének egyik legdrágább lakása. A 212 négyzetméteres ingatlan az Isrotel egyik luxusszállodájában található, csaknem 18 millió sékel (nagyjából 1 milliárd 250 millió forint) ellenében karült a svájci tulajdonoshoz.

Az Építési és Lakásügyi Minisztérium adatai szerint a külföldi vásárlók 31 százaléka Jeruzsálemben, 18 százaléka Tel-Avivban vásárol, Netanya 11 százalékkal, Ashdod pedig 6 százalékkal szerepel a listán.

A szaporodó antiszemita megnyilvánulások miatt egyre többen tervezik a skandináv országokban a kivándorlást Izraelbe – erősítette meg a Jewish Agency tisztségviselője. Shay Felber elmondta: Malmöben például a nagyszámú muzulmán közösség mellett csak pár száz zsidó él és a feszültség jól érzékelhető. Zsidó tulajdonban lévő üzleteket rongálnak meg és meggyalázták a város zsidó temetőjét is. Sokan már az új életüket tervezik Izraelben – teszi hozzá a szakember.

zsido.com

Megszakítás