„Tökéletlen világban élünk” – mondta a Highland Park-i rabbi a mészárlást követően, utalva arra, hogy sok micvát kell még megtennünk ahhoz, hogy minél jobbá változtassuk a világot. A jelentős részben zsidók által lakott környéken elkövetett július 4-i fegyveres merénylet hét halálos áldozatot követelt és két tucat ember sérült meg, egy kétéves zsidó kisfiú pedig árván maradt, írja a Forward.

Amikor Yosef Schanowitz rabbit a felesége telefonon értesítette a zsinagógájuktól csupán két háztömbnyi távolságra történt támadásról, a rabbi azonnal elrohant, hogy a függetlenségi napi felvonulás Chábád-sátrát előkészítő négy fiatalt biztonságba helyezze. A 66 éves rabbi ezt követően a Highland Park Kórházat látogatta meg és azonnal a sürgősségi osztályra sietett, ahol, elmondása szerint, teljes volt a káosz, mert a fizikai sérültek mellett rengeteg traumatizált ember is tolongott ott. A rabbi körbejárt és vallási hovatartozástól függetlenül igyekezett mindenkihez néhány megnyugtató szót szólni, majd visszatért az otthonában várakozó fiatalokhoz, akik aznap reggel tértek haza Chicagóba, miután gimel támuzt, a Rebbe halálozási évfordulóját New Yorkban töltötték.

A hit erősítésével enyhítik a gyászt a chicagói rabbik

A település lakói nehezen dolgozzák fel a brutális támadást, melyben heten életüket vesztették.

Az egyik fiú elmesélte, hogy a sokkoló élmény eszébe juttatott valamit, amit korábban tanult: amikor egy fa még fiatal, gondozni, nevelni kell, és oda kell figyelni arra, hogy egyenesen nőjön. Az elhajlások ugyanis egyre nagyobbak lesznek a fa növekedésével. Ugyanígy van az emberekkel, akik – megfelelő nevelés híján – végül erőszakhoz fordulnak.

Ha megtanítjuk a gyermekeinknek, hogy az igazi feladatuk a világban az, hogy feltétel nélküli szeretetet és boldogságot hozzanak ebbe a világba, akkor soha nem jutnak el az erőszakig, magyarázta a fiatalember.

A négy tizenévest mélységesen megrázta az eset, ám az áldott emlékű lubavicsi Rebbe útmutatását követve egy pillanatra sem csüggedtek, hanem már vissza is tértek a helyszínre, hogy minél több arra járó zsidó férfira rakhassanak tfilint. A sötétségre, magyarázta a Rebbe, csak a fény terjesztése lehet a válasz. Minél több micvát hajtunk végre, annál nagyobb lesz a fény. Ezt a tanácsot mindenki alkalmazhatja a mindennapokban. Ilyen tragédiák után még inkább fontos, hogy aki csak teheti, vállaljon magára még egy micvát, tanuljon vagy adakozzon a szokásosnál többet, mondjon el egy-két zsoltárt vagy csatlakozzon bármilyen jótékonysági programhoz, hogy fényt hozzon a világba, illetve segítse az meggyilkoltak lelkének emelkedését (e koncepcióról többek között itt és itt írtunk).

Leiluj nismát… – a lélek emelkedésére

Ezek a napok, a niszán 27-re eső jom hásoá és az egy héttel később, ijár 4-én megtartott jom házikáron az emlékezés, a veszteségek megélésének napjai. Szinte nincs is olyan család Izraelben, amelyik egyikben, vagy másikban ne lenne érintett. Ezeken a napokon, amikor a holokauszt áldozataira, illetve az Izrael védelmében elesettekre és a terrorista merényletekben meggyilkoltakra … Olvass tovább

A merénylet zsidó áldozatai között egy házaspár is van, akik testükkel védték gyermeküket. Halálukkal egy kétéves zsidó kisfiú maradt árván. Édesanyja, Irina Levberg oroszországi zsidó bevándorlók egyetlen gyermeke volt. A kisfiút, Aiden McCarthyt gyászoló nagyszülei vették magukhoz. Ha szeretnének az áldozatok családjainak megsegítésére adakozni, ezen a linken tehetik meg.

Fotó: Wikipédia

Megszakítás