Heti izraeli hírösszefoglaló.

Három nappal a múlt vasárnapi, egy 21 éves terhes nő és többek súlyos sérülését okozó ofrai terrortámadás után életét vesztette a császármetszéssel világra hozott újszülött. A gyermeknek az Ámiád Jiszráel (Népem, Izrael örök) nevet adták a búcsúztatás előtt. A szülők nem lehettek jelen a temetésen, mert az állapotuk ezt nem tette lehetővé.  A tragédiát követően több véres támadás történt Izraelben, egy kivételével mind Rámállá közelében.

A csecsemőgyilkost ünneplő arab plakát

Csütörtök hajnalban a jeruzsálemi Óvárosban támadt késsel egy arab két járőröző határ rendészre. Egyikük könnyebben, másikuk közepesen sérült meg. Rövid dulakodás után lelőtték a támadót. Néhány órával később a fővárostól északra fekvő Givát Ászáf mellett nyitott tüzet egy terrorista a buszmegállóban várakozókra. Két katona, a 19 éves Joszef Kohen és a 20 éves Juvál Mor-Joszef életét vesztette a támadásban, egy további katona életveszélyesen és egy civil nő súlyosan megsérült. A gyilkos elmenekült. Nem sokkal ezt követően Rámállá közelében gázolt el egy arab sofőr egy katonát, akik könnyebben sérült meg. A gépkocsi vezetőjét lelőtték. Péntek reggel egy Bét Él és Rámállá közötti őrposzton támadtak meg egy katonát. A merénylő előbb megkéselte áldozatát, majd a földön fekvő, magatehetetlen férfi fejét egy kővel ütötte. Egy közelben sétáló Bét Él-i lakos kiáltása ijesztette el az arabot, aki egy nappal később önként feladta magát az izraeli hatóságoknak. A katonát súlyos sérülésekkel szállították kórházba.

Mind a Hámász, mint a Fátáh (PFSZ) terrorszervezet ünnepelte a gyilkosokat. Ábbász elnök elrendelte a megölt, vagy elfogott terroristák számára a havi illetmény kifizetését. Az erre a célra fordított összeg idén már a másfélszerese a palesztin kormány szociális kiadásainak.

Letartóztatásra induló katonák Rámállában

A merénylethullámra válaszolva az izraeli hadsereg fokozta tevékenységét Rámállá körzetében. A letartóztatottak száma már megközelíti a százat, számos úttorlaszt és ellenőrzőpontot emeltek, és szigorították a Palesztin Önkormányzat által felügyelt településen lakók ki-és beutazását. Hosszú hajtóvadászat után bekerítették és megölték a Bárkán ipari övezetben két munkatársát meggyilkoló arab merénylőt, majd az ofrai támadás felelősét is. Több hónapos késéssel, de felrobbantották annak a terroristának a házát, aki egy letartóztatás során gyilkolta meg a Duvdeván egység egyik katonáját és az Ári Fuld életét kioltó gyilkos házát is előkészítették a lerombolásra.

A feszült helyzetre való tekintettel a kormány politikai válaszokat is megfogalmazott: kétezer zsidó otthont legalizálnak Jehuda és Somron területén, melyek 66, eddig rendezetlen jogállású településen épültek. Ofrában 82 lakás építésére adtak ki engedélyt és hamarosan új ipari parkot alakítanak ki Ávnéj Chefec és Bétár Ilit közelében. Az egyik merénylet helyszíne, Givát Ászáf is a legalizált települések közé került. A jelenleg mobil otthonokból álló települést 2001-ben alapították, miután egy terrorista ezen a helyen végzett Ászáf Herskoviccsal, aki a közeli Ofrában lakott.

Netánjáhu miniszterelnök arról is rendelkezett, hogy ezen túl 48 órával a merényletek után rombolják le az elkövetők házát, mert a sok hónapos bírósági huzavona csökkenti a büntetés elrettentő erejét. Jelenleg 106, lerombolásra ítélt épület ügyében halogatják a döntést. Ezen túl az merénylők minden rokonától visszavonják az izraeli munkavállalási engedélyt. A Bájit Hájehudi párt azt is követeli, hogy a terroristák családját telepítsék át az Palesztin Önkormányzat egy másik településére, vagy akár Gázába. Jiszráel Gantz, Binjámin megye önkormányzatának vezetője azt kérte, hogy zárják le a Jehudát és Somront hosszában kettészelő 60-as főutat a palesztin járművek elöl, hogy ezzel vegyék elejét a merényleteknek, illetve az elkövetők elmenekülésének.

Terrorista házának felrobbantása

A Rámállá térségében elharapódzó erőszak miatt több tüntetést is rendeztek, mind a merényletek helyszínén, mind a fővárosban és Tel-Avivban. A miniszterelnöki hivatal előtti demonstráción a kormány, s köztük a koalíciót vezető Likud párt több minisztere és számos parlamenti képviselő is megjelent. A tiltakozók a hadsereg keményebb fellépését, a jelenlegi, terrorizmust támogató palesztin vezetés eltávolítását, és a Jehuda és Somron területén lévő zsidó települések méretének és számának jelentős növelését követelték. „Minden egyes támadásra építkezéssel kell válaszolnunk. Akkor köthetünk békét a szomszédjainkkal, ha feladják a reményt, hogy eltávolíthatnak minket ebből az országból” – mondta Náftáli Benet oktatási miniszter. Egy közvélemény-kutatás szerint az izraeliek 74%-a határozottabb fellépést vár el a rendfenntartó erőktől a terroristákkal szemben.

Ámiád Jiszráel temetése

Nem enyhítették a feszültséget az izraeli arab klánok közötti maffialeszámolások sem. A repülőtér melletti Lod belvárosában egy házaspárt lőttek agyon a kocsijában, és két férfit sebesítettek meg egy másik lövöldözés során. Jafóban szintén két férfit ért lövés, egyikük meghalt, másikuk közepes sérülést szenvedett. Egy észak-izraeli arab faluban szintén lelőttek egy fiatal férfit. A közelmúltban börtönök közelében robbantottak bombát, illetve rálőttek annak a börtönnek az épületére is, ahol a legbefolyásosabb arab maffiavezért őrzik. A rendőrség szerint alvilági csoportok közötti üzleti leszámolásokról, illetve „becsületbeli ügyek” rendezéséről van szó. Arab civil szervezetek szerint a rendőrség nem fordít elég figyelmet az arab szektorban működő bűnözői hálózatokra, miközben a fegyveres bűncselekmények 95%-át náluk követik el, pedig a lakosságnak csak a 20%-át teszik ki.

zsido.com

Megszakítás