A palesztin költségvetés 7 százaléka megy terroristák családjainak.

A nem sokkal ros hásáná után hátba szúrt Ári Fuld gyilkosának családja már néhány órával a merénylet elkövetése után 3300 dollárral (923 000 Ft) lett gazdagabb, miután megkapta az ilyenkor szokásos pénzjutalmat a Máhmud Ábász vezette Palesztin Hatóságtól. Szégyenletes módon a pénzt éppen az áldozat temetésének idején utalták át. A palesztin kormány természetesen csak előlegnek szánta az összeget, melyet havi apanázs követ majd mindaddig, amíg a könnyebben megsérült és letartóztatott gyilkos a börtönben ül.

A Palesztin Hatóság évente mintegy 170 millió dollárt (49 milliárd Ft) fizet ki a lelőtt, vagy bebörtönzött terroristák családtagjainak, összesen 35 000 embernek. Ez az összeg az elsősorban külföldi segélyekből gazdálkodó palesztin költségvetés 7%-át emészti fel. A legkisebb havi összeg a Palesztin Autonómiában szokásos átlagbérnek felel meg, a legmagasabb pedig Izraelben is kiemelkedő havi juttatással egyenértékű.

A merénylő a 17 éves, Játában élő Khálil Dzsábárin volt, aki késével szúrta hátba a 45 éves, négy gyermekes Ári Fuldot. Az áldozat még a menekülő támadó után futott, és önvédelmi fegyverével lövést is leadott felé – megmentve így egy falafelt áruló asszony életét -, majd összeesett. Kórházba szállítása után nem sokkal életét vesztette. A gyilkost végül egy járókelő lövése terítette le. Az izraeli amerikai közösség körében jól ismert és népszerű Ári Fuld a merénylet helyszínétől nem messze, Efráton élt. Sokat tett Izrael népszerűsítéséért, angol nyelvű weboldalt üzemeltetett, előadásokat tartott és sokszor nyilatkozott a média különböző csatornáin.

Az izraeli kormány egyik, névtelenül nyilatkozó tagja szerint „felháborító és dühítő Ábász eljárása, aki folyamatosan azt bizonyítja, hogy esze ágában sincs békét kötni, inkább a fegyveres ellenállás útját választja”. Ábászt erős nemzetközi kritika is éri a terrorista-fizetések miatt, ám ő határozottan kiáll a gyakorlat mellett, mely „nemzeti kötelessége”, és melyet „akkor is folytatni fog, ha minden pénzügyi támogatást el is veszít emiatt”. Elképzelhető, hogy a sietős kifizetés üzenet volt a Palesztin Hatósággal szemben kemény politikai és anyagi szankciókat foganatosító amerikai kormány felé, s így akarták megmutatni, hogy nem törnek meg a rájuk nehezedő nyomás alatt. Az Egyesült Államok a közelmúltban bezáratta a PFSZ washingtoni irodáját, az ott dolgozók tartózkodási engedélyét visszavonta és zárolta a terrorszervezet amerikai bankokban vezetett számláit.

David Friedmann, az USA jeruzsálemi nagykövete felháborodásának adott hangot a kifizetés miatt. „A Palesztin Foglyok Bizottsága megerősítette, hogy Ári Fuld gyilkosa jogosult a havi fizetésre, szabadságvesztése ellentételezéseképpen. Ez a gyakorlat felfoghatatlan.  Ha csak egy kis esélyt is adunk a békének, akkor ennek véget kell vetni” – jelentett ki.

A palesztin média természetesen „fiatal szabadsághősként” ünnepelte Dzsábárint. „Khalil Dzsábárin meglövését és letartóztatását azzal indokolták, hogy állítólag megölt egy telepest Gus Ecionban” – állt a Hatóság hivatalos napilapjában. Érdemes megjegyezni, hogy a palesztin szóhasználat szerint minden izraeli „telepes” célpont, nem csak az a 800 000 ember, aki a hatnapos háborúban Jordániától elfoglalt területen él.

Beszámolók szerint a terrorista családja értesítette a palesztin rendőrséget, hogy a fiú terrorcselekményre készül, de lehetséges helyszínként a hevroni Máchpéla-barlangot jelölték meg, így nem akadtak a nyomára. Az izraeli hadsereg még a merényletet követő éjszaka kivonult a gyilkos családjához, és felmérték házukat annak várható lerombolása előtt.

zsido.com

Forrás: Algemeiner