A magzat állapota válságos.

Vasárnap este ismét borzalmas terrortámadás rázta meg egész Izraelt. A Jeruzsálemtől nem messze fekvő Ofra település buszmegállójában várakozókra lőtt elhaladó gépkocsijából néhány fegyveres terrorista. A merényletben heten sebesültek meg, köztük egy, a terhessége harmincadik hetében járó, fiatal nő és a férje is. Mivel a nő sérülései rendkívül súlyosak voltak, illetve mivel a hasán érték a golyók, az orvosok császármetszéssel világra hozták a magzatot, akinek állapota továbbra is válságos, az anya állapota már stabil, az apa könnyebben sérült.

„Olyan ez, mint amikor az embernek a legborzalmasabb rémálma válik valóra” – mondta a sérült nő anyja, Liora Silverstein. „Az ember mindig a másik oldalon van, hallunk a merényletekről, de mindig valaki mással történik. [Vasárnap este] otthon dolgoztam, bejött a férjem, és azt mondta, hogy merénylet volt, azonnal a kórházba kell mennünk. Csak a telefonomat és az imakönyvemet vettem magamhoz, és elrohantunk… A kórházban azt mondták, hogy a lányunk állapota nagyon súlyos. Az alhasát érték a lövések, és császármetszéssel világra kell hozniuk a kisbabát. Csak harminc hetes [terhes] volt… Egész éjjel ébren voltunk, és zsoltárt zsoltár után mondtam… Továbbra is imádkozunk a felépüléséért és a kisbaba felépüléséért, neki rengeteg imára van szüksége. Életveszélyben van.”

Katonák keresik a támadókat

A sérült házaspár, Ámicháj Jisáj és Sira Jáel Is-Rán a somroni Elon More település lakója. Az interneten számos helyen jelent meg a mai nap folyamán a mindössze néhány hónappal ezelőtt tartott esküvőjükről készült felvétel, és egy egész ország imádkozik a felépülésükért. Az orvosok az újszülött életéért küzdenek.

Benjámin Netánjáhu miniszterelnök, aki néhány hete a védelmi miniszteri funkciót is ellátja, így nyilatkozott: „Mindannyian imádkozunk az ofrai terrortámadás áldozataiért… Kegyetlen terroristák egy anyát és a méhében fejlődő magzatát próbálták megölni, ez egy szörnyű tett… Feltételezem, hogy felesleges a Palesztin Hatóság részéről [a merénylet] elítélését várni, csak a felbujtással foglalkoznak. Biztonsági erőink, a titkosszolgálat és a hadsereg keresi a gyilkosokat és meg fogják őket találni.” A merénylet után a rendőrség azonnal megkezdte a környék módszeres átvizsgálását, útakadályokat állítottak fel, és a környező arab falvakat is átfésülték. Szilwádban a lakók kövekkel és más tárgyakkal dobálták meg a rendőröket, akiknek végül könnygázzal sikerült szétoszlatniuk a tömeget. A hadsereg egységei Rámállába is behatoltak, és átkutatták a palesztin hírügynökség irodáit. Az Ábbász elnök házának közelében történt rajtaütés közben kövekkel és robbanóanyagokkal támadtak a katonákra, akik szétoszlatták a dühöngő tömeget.

A merénylet helyszíne

Az elkövetők (legalább egy sofőrről és egy fegyveresről beszélünk) fehér gépkocsiból tüzeltek a buszmegállóban várakozókra. Az ellenük folytatott hajtóvadászat ellenére egyelőre szökésben vannak, ahogy még nem sikerült a bárkáni terroristát sem kézre keríteni és azt a merénylőt sem, aki egy Bét Él felé haladó autóbuszra nyitott tüzet. Bár eddig senki nem vállalta magára a merényletet, a Hámász és a Palesztin Hatóság egyaránt üdvözölte a „hősies” támadást.

Sira Jáel és Amicháj Jisáj az esküvőjükön

A közönséget arra kérik, hogy imádkozzanak az anya (Sirá Jáel bát Lióra Szárá), az újszülött, (Hátinok ben Sirá Jáel) és a férj (Ámicháj Jisáj ben Fejge Gitl Gálilá) teljes gyógyulásáért. Ezen a linken mondhatnak értük zsoltárokat.

zsido.com

Megszakítás