Fején kipával, kezében héber Bibliával esküdött fel Észak-Ausztrália új, erőforrásokért és energiáért felelős minisztere, Josh Frydenberg.

Ez volt a harmadik alkalom, hogy a 44 éves, liberális politikus a Chumásra, azaz a zsidó Bibliára esküdve foglalt el kormányzati pozíciót, és az első alkalom, amikor kormánytagként tette ezt. A könyvet a 2011-ben elhunyt Sir Zelman Cowen-tól kapta, aki Ausztrália második zsidó főkormányzója volt 1977 és 1982 között. A múlt hétfői ceremónia során Frydenberget az angol kiráynőt képviselő főkormányzó, Sir Peter Crosgove iktatta be a hivatalába.

A kabinet átalakítását az tette szükségessé, hogy az eddigi miniszterelnököt, Tony Abott-ot a Liberális Párt jelöltje, Malcolm Turnbull váltotta székében.

Frydenberg Melbourne szülötte és lakosa a mai napig. Tanulmányait a melbourni Bialik Főiskolán és a Harvard Egyetemen végezte. Választókerülete a népes zsidó közösségnek otthont adó Kooyong városrész, melyet 2010-óta képviel.

Az új minisztert az Ausztrál Zsidó Közösség Vezetőtestülete nevében Robert Goot és Peter Wertheim nyílt levélben köszöntötte, melyben többek között a következőket fogalmazták meg: „Mind saját, mind közösségünk nevében szívélyes mázál tovot kívánunk erőforrásokért és energiáért felelős miniszteri kinevezése alkalmából. Az egész zsidó közösség nagy büszkeséggel tekint kiemelkedő eredményére.”

Forrás: Forward