Heti izraeli hírösszefoglaló.

Harminc éves rekord dőlt meg decemberben, olyan sok csapadék esett az évek óta szárazsággal küzdő Izraelben. A vízre különösen nagy szükség volt, mert az ivóvízellátás nagy részéért felelős tengervíz-sótalanító program fejlesztése lelassult az utóbbi időben. A legtöbb eső – 400 mm körül – Rechovotban és Kfár Szábában esett, de ehhez hasonló értékeket mértek a tengerparthoz közeli területek nagy részén is, ami a megszokott mennyiség közel háromszorosa.  A jeruzsálemi hegyekben és attól nyugatra 150-200 mm esett, ami a tavalyi érték duplája. Sok csapadékot mértek az északi Gáliban (Galileában) és a Golán-fennsíkon is. Az ország legnagyobb édesvízkészletét adó Kineret-tó környékén az átlagos 160 mm hullott, ám ezt kiegészítik a tóba ömlő patakok is, s így a Kineret vízszintje 7 cm-t emelkedett. A Hermon-hegyen erős havazás volt, így megnyílhatott Izrael egyetlen sípályája. December vesztese a Negev-sivatag volt, ahol a szokásos mennyiségnek csupán a fele esett. Január közepén további jelentős esőzést várnak, Jeruzsálemben akár havazás is lehet. A csapadékos tél nem is jöhetett volna jobbkor, mert a múlt héten vált ismertté, hogy Izrael hatodik sótalanító üzemét a tervezett 2020 helyett csak öt évvel később tudják átadni. Az új üzemben évi 200 millió m3 tengervizet alakítanak át ivóvízzé, mely mennyiséggel évi 785 millió m3-re nő majd a sótalanított víz mennyisége, ami Izrael ivóvízszükségletének 85%-át fedezi majd.

Az izraeli légierő ismét iráni fegyverraktárakat támadott több hullámban Szíria területén

Ez az utóbbi években nem ritka esemény, ám arra még nem volt példa, hogy az izraeli miniszterelnök elismerte volna a támadás tényét. A szokásos hallgatás helyett ez alkalommal Netánjáhu így nyilatkozott: “Az Izraeli Légierő gépei Irán és a Hezbollah több száz célpontját vette tűz alá. Az elmúlt 36 órában a damaszkuszi nemzetközi repülőtér közelében fekvő iráni fegyverraktárakat semmisítettünk meg. Minden eddiginél elszántabbak vagyunk a szíriai iráni katonai jelenlét elleni küzdelemre. Ezzel együtt felszámoltuk a Hezbollah hatodik terroralagútját a libanoni határon, mellyel befejeztük az Északi Pajzs hadműveletet, és a Hámász állásait támadtuk a Gáza-övezetben válaszul az izraeli területre lőtt rakétára”. A miniszterelnök ezt a leköszönő vezérkari főnök, Gádi Eisenkot búcsúztatásán mondta.

Eisenkot szintén szokatlan nyíltsággal beszélt az izraeli hadsereg határon túli bevetéseiről és elmondta, hogy vezetése alatt mintegy kétezer támadást hajtottak végre Szíriában. A polgárháború első éveiben elsősorban a libanoni siíta terrorszervezetnek, a Hezbollahnak szánt fegyverszállítmányok voltak célkeresztben, később pedig az egyre szaporodó iráni katonai célpontok. A határozott izraeli fellépés miatt Irán egyre inkább Irakba helyezi át tevékenységét. “Szíriában abszolút fölényben vagyunk a hírszerzés és a légierő tekintetében. Komoly elrettentő erővel rendelkezünk.  Harci tevékenységünk teljességgel indokolt” – nyilatkozta Eisenkot.

Sikeres rehabilitáció

Egy hónappal a tragikus kimenetelű ofrai merénylet után a magzatát elvesztő Sira Is-Rán elhagyhatta a kórházat. “Fekve hoztak be a kórházba, és a saját lábamon megyek ki innen” – mondta, amikor a támadás során szintén lőtt sebet kapott férje, Ámicháj kíséretében kilépett a jeruzsálemi Sááréj Cedek kórház kapuján. “Két lábon járó csodák vagyunk. Miden nap hálásak vagyunk a csodákért. Nem tudom, hogyan haladhattunk ilyen gyorsan és ilyen hatékonyan a rehabilitációval. Az orvosok is elégedettek a javulással. Az egész kórházi személyzetnek is nagyon hálásak vagyunk. Sokat tettek értünk és mindezt nagy érzékenységgel.”

Sira első terhessége hetedik hónapjában járt, amikor december 9-én egy terrorista buszmegállóban várakozó emberekre nyitott tüzet a fővárostól északra fekvő Ofra mellett. Újszülöttjét a kórházban segítették világra, de négy nappal később életét vesztette. A gyilkost december 12-én lőtték agyon a letartóztatására érkező katonák, bátyját pedig – aki december 23-án ölt meg két katonát a közeli Givát Ászáf mellett – néhány napja tartóztatták le a biztonsági erők.

Gyász

Életét vesztette Nogá Baumatz, a két éves kislány, akinek szülei egy orvos barátjukkal indítottak magánkutatást a gyermeküket sújtó, rendkívül ritka genetikai mutáció kezelésére. “Péntek este Nogá nagyszerű lelke elhagyta testét. Az intenzív osztályon töltött, egy hetes, kimerítő küzdelem után úgy döntött, továbblép. Összetört és elkeserített minket a kis harcosunk távozása. Köszönjük mindenkinek, aki mellettünk állt e nehéz időben és támogatott minket” – áll a család közleményében. A Nogánál felfedezett Hoyeraal-Hreidarsson szindrómát mindössze 20-30 betegnél diagnosztizálták a világon. Mivel a nagy gyógyszergyárak nem várhatnak pénzügyi megtérülést az ilyen ritka betegségek ellen hatásos készítmények kifejlesztésétől, a család Dr. Noám Diamant genetikussal nyitott kutatólaboratóriumot Rechovotban, melynek működtetését közösségi adományokból finanszírozták. “Attól félünk, hogy kifutunk az időből, vagy sikertelen lesz a terápia” – mondta az apa néhány nappal ezelőtt.

zsido.com