A pekingi Chábád szolgáltatja a téli olimpián a kóser ételeket. Kiemelkedő mennyiségű, 1500 adag étel készült a Kínába látogató sportolók, kísérőik, illetve az eseményekről tudósító újságírók számára, írja a chabad.org.

Amikor a Pekingi Olimpiai Bizottságnak kóser ételekre volt szüksége, azonnal a kínai főváros Chábád-központját 2001 óta vezető Shimon Freundlich rabbihoz fordult.

Freundlich rabbi számára nem ismeretlen kihívás a hatalmas ételadagok készítése, mivel a 21 milliós város Chábád-központja két különleges kóser éttermet üzemeltet, emellett ellátja azt a nagyjából kétezer, Pekingben lakó zsidót, továbbá azt a mintegy 15 ezer zsidó turistát és üzletembert, akik évente ellátogatnak a kínai fővárosba.

A kóser étel elkészítéséhez az alapanyagok a világ minden részéről érkeznek, a marhahúst például Dél-Amerikából szállítják. Az olimpiára látogatók számára készített, 1500 adag, kiemelkedő minőségű reggelit, ebédet és vacsorát egy helyi catering vállalat csapata készíti, a kóserságot Freundlich rabbi személyesen ellenőrzi. Mivel nem áll a rendelkezésére tucatnyi gyakorlott kósersági felügyelő, Freundlich rabbi maga vizsgál meg minden egyes káposztát és salátalevelet, brokkolit és petrezselymet, hogy megbizonyosodjon arról: egyetlen apró bogár sem kerül az ételbe. Ugyanígy több ezer tojást is átvizsgált, mivel a tojásban talált vérpötty felhasználásra alkalmatlanná teszi a tojásokat a kóser konyhában.

Mindehhez természetesen kóser konyhára is szükség volt, így a hatalmas projekt azzal kezdődött, hogy a catering vállalat konyháját, minden gépét és egyéb eszközét teljesen megtisztították és részben lángszóró, részben nagy mennyiségű forró víz segítségével kikóserolták.

„Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy minden, Pekingben élő vagy ide látogató zsidó számára elérhető legyen kóser étel, mely megfelel a legmagasabb elvárásoknak is. Míg az olimpián résztvevők a testüket tartják formában, addig mi gondoskodunk arról, hogy a lelkük is formában maradjon”

– mondta Freundlich rabbi.