A pekingi téli olimpia után a fogyatékkal élő emberek számára megrendezett paralimpián a zsidó államot egy síelő, Séjna Vaszpi képviseli – írja a Crownheights.info. A Chábád-közösséghez tartozó, húszéves sportolónő az Észak-Izraelben fekvő Jeszod Hámáálában nőtt fel. Három éves korában baleset érte, melynek következtében elvesztette egyik lábát.

Sport iránti szeretete akkor kezdődött, amikor csatlakozott az Erez Alapítvány programjához, ahol megtanult síelni. A szervezetet az izraeli hadsereg alpinista egységének veteránjai alapították 1999-ben, hogy sérült katonákat és fogyatékkal élő gyermekeket ismertessenek meg a síelés élményével. Séjna tehetsége hamar megmutatkozott, így hamarosan az Egyesült Államokban folytathatta az edzéseket Scott Olsen edző irányításával, a Coloradóban található Mozgássérültek Nemzeti Sportközpontjában.

„Olyan lelkesedés hajtja, ami csak kevés emberre jellemző, legyen szó férfiakról vagy nőkről. Minden egyes esés után csak erősebb lesz és javul a teljesítménye. Emellett nagy öröm a közelében lenni. Sugárzik belőle a fény”

– jellemezte versenyzőjét Olsen.

Séjna következő megmérettetése Svédországban lesz, ezt követi a márciusi pekingi paralimpia. A versenyeken természetesen a vallási előírások által megkövetelt szemérmes öltözékben vesz részt és nemcsak Izrael, hanem a zsidó nép követének is érzi magát.

A paralimpián három versenyszámban indul az izraeli versenyző: szlalomban 155 cm-es sítalpon, óriás szlalomban 188 cm-es sítalpon és az úgynevezett Super G (szuper óriás szlalom) kategóriában, ahol 205 cm-es sítalpat használ és közel 90 km/h sebességre gyorsul fel.

„Rendkívül büszkék vagyunk arra, hogy egy olyan napsütötte ország, mint a miénk, képes volt egy téli sportágban versenyzőt állítani. Ez nemcsak Séjna, hanem az őt támogató csapat, az Izraeli Paralimpiai Bizottság és az Erez Alapítvány számára is nagy megtiszteltetés” – mondta Eli Birnbaum, az Izraeli Paralimpiai Bizottság elnöke.

Séjna részt vett múlt hónapban a norvégiai Lillehammerben megrendezett paravilágbajnokságon is. Bár egyik számban sem nyert, Olson szerint hozta a tőle várható teljesítményt. „Olyan versenyzők ellen állt ki, akik 10 vagy 20 éve edzenek, ő azonban csak három éve kezdte a síelést, a rendszeres edzést pedig két éve. Ahhoz képest, hogy világklasszisokkal kelt versenyre, igazán nagyszerű időket ért el” – mondta az edző.

Címlapkép: Israel Paralympic Committee