Folytatódik a kipa-vita. A francia elnök elfogathatatlannak nevezte, hogy a zsidóknak rejtőzködniük kelljen.

Ahogy arról beszámoltunk, az elmúlt hónapokban jelentősen megnövekedett a Marseilleben élő zsidó közösség tagjai ellen elkövetett antiszemita bűncselekmények száma, ami komoly vitát indított el arról, hogy az ott élőknek el kell-e rejteniük kipájukat a saját biztonságuk érdekében. Francois Hollande kijelentette: „tűrhetetlen, hogy hazánk polgárai támadások célpontjai legyenek a vallásuk miatt, és ezért azt kelljen mérlegelniük, hogy inkább eltitkolják azt” – olvasható a jta.org-on.

Két képviselő Meir Habib és Claude Goasguen szolidaritása jeleként kipában jelent meg a francia törvényhozásban. Ez azért is erős gesztus, mivel a francia állam deklaráltan szekuláris és a vallási jelképeket nem lehet használni közintézményekben – olvasható az israelnationalnews.com-on.

Habib hangsúlyozta: „a vallásszabadság az egyik legfontosabb értéke Franciaországnak és veszélyes üzenet, ha megadjuk magunkat a terrorizmusnak”. A képviselő feltette a kérdést: „a háredi zsidók mit tegyenek, borotválják le a szakállukat? Ha félelemből nem viseljük a vallási jelképeket, az nem a megfelelő válasz a terrorra” – hangsúlyozta a politikus.

Claude Goasguen arról beszélt, hogy ő nem zsidó, de nem tudja elfogadni a helyzetet, ezért vállalt szolidaritást a zsidó közösséggel.

Kép: israelnationalnews.com

 

Megszakítás