Heves vita bontakozott ki arról, hogy szükséges-e elrejteniük a származásra utaló jeleket a francia kikötővárosban élő zsidónak, miután az ellenük elkövetett atrocitások száma rohamosan megnövekedett a közelmúltban.

Ahogy arról korábbi írásainkban beszámoltunk, az elmúlt hónapok során rohamosan megnövekedett a Marseilleben élő zsidó közösség tagjai ellen elkövetett antiszemita bűncselekmények száma, ami komoly vitákat indított arról, hogy szükséges-e az ott élőknek elrejteniük kipájukat saját biztonságuk érdekében.

A legutóbbi támadást követően – mely során egy tizenöt éves fú bozótvágó késsel támadt zsidó áldozatára a nyílt utcán az Iszlám Állam nevében – Tzvi Amar, a Consistoire nevű zsidó szervezet helyi elnöke úgy nyilatkozott a Le Figaro francia lapnak, hogy szerinte a zsidóknak „le kellene venni kipájukat ezekben a szörnyű időkben”, ugyanis „az élet védelmének törvénye szent és sérthetetlen”.

Vele ellentétes álláspontot képvisel Michele Teboul, a politikai életben is aktív CRIF nevű zsidó szervezet vezetője, aki „nem tudna olyan lépéseket támogatni, melyekkel évszázadokat távolodnának el attól az időtől, amikor a zsidók gyakorolhatták hitüket és a Francia Köztársaság polgáraiként szabadon élhettek”. Teboul úgy gondolja, hogy mindenkinek egyénileg és az adott helyzettől függően kellene eldöntenie, hogy szeretne-e kipát viselni.

Becslések szerint a 850 000 fős Marseille-ben jelenleg közel 80 000 zsidó él, miközben a lakosok egyharmada muzulmán – olvasható a Forward oldalán.

zsido.com

 

Kép forrása: dailycapital.dk

Megszakítás