Sohasem késő: az 1913-ban alapított Kineret kibucban, mely – nem meglepő módon – a Kineret-tó partján fekszik, zsinagóga épült.

A vagyonközösségben, mezőgazdasági termelésből élő kibucok nagy többsége erősen baloldali-szekuláris ideológiát követett, így sokáig fel sem merült a zsinagóga építésének gondolata. Ha fel is merült volna, feltehetően nem szavazták volna meg a tagok.

Az utóbbi években-évtizedekben azonban gyengült ez az ideológiai meggyőződés, nagyobb teret kapott az individualizmus és a kibucokat is elérte az egész Izraelre jellemző útkeresés, mely sokak számára a zsidó gyökerekhez való visszatérést jelenti. Ezzel együtt a hagyományos, kommunaszerű kötöttségek felett is eljárt az idő, s napjainkra alig maradt olyan kibuc, amelyet ne privatizáltak volna lakói.

A Kineret kibucban is egyre több ott élő hiányolta egy zsinagóga meglétét, ezért szavazást tartottak az ügyben. A tagság túlnyomó többsége az építkezés mellé állt. A területet és az infrastrukturális kiadásokat a kibuc biztosította, az építés költségeit, mintegy félmillió sékelt (38 millió Ft) a Vallásügyi Minisztérium állta. Az épület alapkövét tavaly tették le, és idén, a zsidó újév, ros hásáná beköszönte előtt avatták fel az elkészült imaházat.

„Nagyon izgalmas nap ez a számomra, és úgy érzem, bezárul egy kör az avatással. Izrael első főrabbija, Ávráhám Jicchák Hákohén Kook rabbi sokszor ellátogatott a frissen alakult kibucokba és mosávokba, hogy a Tóra megtartására ösztönözze a lakókat. Kineretben külön nehezményezte, hogy nem emeltek zsinagógát” – mondta Oded Plus, a minisztérium igazgatója.

Kineret kibuc Izrael földje újjáépítésének és benépesítésének egy alapköve volt. Alapítói jemeni bevándorlók voltak, akik hamarosan Rehovotba távoztak. Ezt követően a cionista munkásmozgalom keretében érkeztek új lakók a második és a harmadik alijahullám során. A kibuc számos neves izraelinek adott otthont: itt élt többek között Náomi Semer énekesnő, Ráchel, a költőnő, Berl Katznelson és Náchmán Szirkin cionista gondolkodók.

A kibuc, amely ma már jelentős mértékben turisztikai szolgáltatásokból tartja fent magát, és amelyben megszüntették a vagyonközösséget is, mintegy 700 ember otthona.

zsido.com

Forrás: Arutz7