Az Iszlám Állam előrenyomulása miatt 12 000 iraki keresztény menekült Jordániába az elmúlt években. Bár így elkerülték a kivégzést, a jordániai menekülttáborokban embertelen körülmények várták őket.

Ekkor lépett közbe Yechiel Eckstein rabbi, a Fellowship Alapítvány elnöke, hogy segítséget nyújtson a rászorulóknak. A helyszínen arra kérték, hogy ne mutatkozzon kipában és az alapítvány által működtetett orvosi rendelő lévő feliraton ne szerepeljen a „zsidó” szó. „Végül úgyis mindenki megtudja, hogy a segély Izraelből érkezett” – mondta. A Fellowship Alapítvány legnagyobb támogatói amerikai protestáns keresztények. A szervezet évente 140 millió dollárral gazdálkodik. Az üldözött közel-keleti keresztényeket két évvel ezelőtt kezdték segíteni.

Carlos Barbar élénken emlékszik a napra, amikor 2014-ben az Iszlám Állam erői elfoglalták az iraki Moszul közelében fekvő faluját. Keresztény szomszédjai mind elmenekültek, ő azonban beteg édesapjával maradt, aki képtelen volt elhagyni a házat. A terroristák szörnyű kínzásokkal próbálták rávenni, hogy térjen át az iszlámra, Carlos azonban nem volt erre hajlandó. „A lábamnál fogva lógattak fel, szöges botokkal vertek és sót öntöttek a sebeimbe. Üvöltöttem a fájdalomtól, de azt mondtam, hogy kész vagyok büszke keresztényként meghalni.” A kínzás után egy iszlám bíróság halálra ítélte, de a kivégzésre már nem volt idő, mert az iraki hadsereg visszafoglalta a települést. Felépülése után a férfi Ámmánba menekült. Jordánia menedéket nyújt számára, azonban munkavállalási engedélyt nem kaphat, és társaihoz hasonlóan nyomorban él. A keresztény menekültek a helyi katolikus templomban gyűlnek össze, ahol ételosztást tartanak. Itt találkozott velük a rabbi is, aki eddig 125 000 dollárt osztott szét közöttük, mely pénzt élelmiszervásárlásra, lakbérre és orvosi ellátásra tudják fordítani. „Ez az ügy kiemelt fontosságú a támogatóim számára, akik között amerikai keresztények is vannak, többek között Mike Pence, az Egyesült Államok alelnöke. Az az álmom, hogy hidat tudjunk építeni zsidók, keresztények és muszlimok között. Hiszek abban, hogy a békét apró jótettekkel lehet elérni” – mondta a rabbi.

Eckstein rabbi petíciót is nyújtott be az ENSZ Emberjogi Bizottságának, melyben kéri, hogy a 12 000 iraki keresztény hivatalos menekültstátuszt kapjon, és nyugatra vándorolhasson. Munkájában Canon Andrew White tiszteletes, az iraki anglikán egyház korábbi vezetője segíti. White jól ismerte Száddám Huszeint is. A diktátor bukása után a siíták, az Al-Kaida, majd az Iszlám Állam fenyegette a keresztény közösséget, amely tagjainak többsége elmenekült az országból. A tiszteletes fejére is vérdíjat tűztek ki. Egyszer el is rabolták, de váltságdíj fejében kiszabadult. Az egyházból akkor tették ki, amikor kiderült, hogy egy kanadai zsidó filantróp, Steve Maman pénzéből az Iszlám Állam által elrabolt nőket szabadított ki. A Héber Egyetemen doktorátust szerzett férfi Eckstein rabbi segítségével nyitott orvosi rendelőt Ámmánban, ahol a keresztény menekültek kapnak kezelést.

A Jediot Áchronot napilag interjúban kérdezte Eckstein rabbit az akció részleteiről.

Jordániában közel 1.8 millió szíriai és 300 000 iraki menekült tartózkodik. Miért éppen a 12 000 fős keresztény közösségen segítenek?

Izraelben mindenkinek segítünk, függetlenül nemzetiségétől vallásától vagy politikai meggyőződésétől. Először a szíriai drúzoknak nyújtottunk támogatást. Erre az izraeli drúz közösség vezető kértek meg minket. A keresztények azért is fontosak a számunkra, mert a támogatóink többsége is keresztény, akik zsidó ügyeket támogatnak Izraelben. Úgy érezzük, hogy kötelességünk segíteni azoknak a keresztényeknek, akiket a vallásuk miatt üldöznek. Ezek az emberek többé nem akarnak visszatérni Irakba. Egyébként az idősebbek még emlékeznek egykori zsidó szomszédjaikra, akikkel jó kapcsolatban voltak.

A jordán hatóságok engedélyezték az alapítvány működését, de sehol nem tüntethetik fel, hogy az adományok zsidóktól vagy Izraelből érkeztek. A nyilvános kipaviselést is megtiltották önnek. Mit gondol erről?

Félreteszem a büszkeségemet, ha más embereken kell segítenem. Az adományozóink akaratát teljesítem és azt is tudom, hogy morálisan helyes, amit teszek. Az elmúlt években drúz menekülteknek segítettünk. Akkor sem viselhettem kipát, de mindenki tudta, hogy egy izraeli rabbi segít nekik. Fontos, hogy Izrael Állam továbbra is támogassa az iraki keresztény menekültek ügyét. Menáchem Begin miniszterelnök több száz vietnámi háborús menekültet fogadott be annak idején. Szerintem Izrael fontolóra vehetné, hogy befogadja az üldözött keresztényeket. Ezek az emberek teljes létbizonytalanságban élnek. Ideje, hogy a világ felébredjen és megoldást nyújtson a számukra.

zsido.com

Forrás: Ynet

 

Megszakítás